Wczytuję dane...

Ciepłe desery – na zimne dni i nie tylko

Ciepłe desery – na zimne dni i nie tylko

Za oknem widzisz szare niebo, a deszcz pada przez cały dzień? Jeżeli marzysz o zawinięciu się w koc i kubku parującej herbaty, czas na przygotowanie słodkiej, ciepłej przekąski. Dzięki amerykańskim przepisom na ciasta i desery, które najlepiej smakują na ciepło możesz bez problemu przygotować taką słodkość w swojej kuchni. Są doskonałe na sezon jesienny i zimowy czy chłodne wiosenne i letnie wieczory. W tym wpisie przedstawiamy pyszne, ciepłe desery.

Brownie

Klasyk amerykańskich wypieków. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i smakuje wszystkim: kto z nas nie lubi choć od czasu do czasu rozkoszować się mocno czekoladowym deserem? Anegdota o powstaniu brownie, która krąży po Stanach Zjednoczonych wskazuje, że ciasto poniekąd powstało z przypadku. Jego nazwa miałaby pochodzić od gospodyni nazwiskiem Brown. Chciała przygotować gościom puszyste, mocno czekoladowe ciasto, lecz zapomniała dodać proszku do pieczenia. Efektem był wypiek cieńszy i bardziej płaski, jednak w środku ciasta powstała ciągnąca czekoladowa masa, która uzależnia już od pierwszego kęsa. W ten sposób Pani Brown przez przypadek zamiast podania pechowego ciasta z zakalcem stworzyła kulinarny klasyk dla wszystkich czekoladoholików.

Ciasto świetnie smakuje z czekoladową polewą lub gałką waniliowych lodów, które roztapiają się na ciepłym deserze i tworzą kremową polewę. Aby przygotować tradycyjne brownie wykorzystuje się roztopioną w wodnej kąpieli czekoladę z dodatkiem masła i mleka. Ubija się jajka z cukrem na puszystą masę, a do niej dodaje przesianą mąkę i kakao. Ostatnim krokiem jest połączenie tych składników z roztopioną czekoladą.

Jeżeli chcesz stworzyć pyszne, ciepłe brownie bez długich przygotowań w kuchni, wybierz specjalny, wysokiej jakości miks do brownie marki Dawn Foods. Wymieszaj go z wodą i olejem roślinnym, a gotowe ciasto wstaw do pieca. Będzie równie pyszne jak to ze standardowego przepisu.

Crumble

Ten deser niezwykle często jest przygotowywany w okresie zimowym, wtedy do jego stworzenia wykorzystuje się mrożone owoce. Jednak warto pamiętać o nim w okresie wiosny i lata, kiedy możemy znaleźć w sklepach i na rynkach soczyste, sezonowe owoce. Popularna jest wersja z rabarbarem, czereśniami czy śliwkami. Podobnie jak brownie gorące crumble świetnie współgra z gałką lodów waniliowych lub sosem waniliowym typu custard, o którym dowiesz się więcej z naszego artykułu „Dobieramy sos do deserów”.

Magia crumble polega między innymi na tym, że jest to deser bardzo prosty. Składa się głównie z owoców i kruszonki. Wystarczy, że w naczyniu żaroodpornym ułożysz owoce połączone z cukrem, a następnie posypiesz je kruszonką. Do mieszanki możesz dodać wanilię, cynamon czy kardamon – wszystko zależy od Twoich preferencji. Wybierz Crumble Mix na kruszonkę Down Foods i szybko przygotuj kruszonkę z wysokiej jakości składników. Szybko, prosto i smacznie – czego chcieć więcej?