Wczytuję dane...

Nie tylko lody? 3 propozycje deserów na zimno

Nie tylko lody? 3 propozycje deserów na zimno

Spytani o deser kojarzony z latem, większość z nas odpowie: lody. I rzeczywiście trudno wyobrazić sobie bardziej letnie słodkości, niż gałka ulubionych lodów. Tymczasem w kulinarnym świecie istnieje wiele innych zimnych deserów, które warto przygotować podczas cieplejszej pory roku. Lato obfituje w dorodne owoce, które w tym sezonie w końcu osiągają pełnię smaku. Warto korzystać z tych dobrodziejstw natury wypróbować poza lodami inne desery. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje innych deserów na zimno.

Tradycyjny sernik na zimno

Klasyka letnich deserów. Wystarczy standardowy, zmielony twaróg do sernika, śmietanka i mleko. Aby masa była odpowiednio ścięta niezbędne będzie dodanie żelatyny. Możesz udekorować go dowolnymi owocami, najczęściej wykorzystuje się do tego celu borówki, truskawki i maliny, dobrze sprawdzą się także porzeczki. W wersji bardziej tropikalnej polecamy cząstki mandarynek połączone z bananami lub mango i marakuję. Owoce zalewamy wybraną galaretką i ponownie czekamy, aż płyn stężeje. Sernik na zimno będzie smakował ciekawie z dodatkiem polewy, na przykład tej z białą czekoladą. Możesz także wykorzystać specjalne owoce w żelu i zatopić je w sernikowej masie.

„Sernik” wegański z nietypowych składników

Ciekawą propozycją jest także wegańska wersja tego popularnego deseru. Sprawdzi się dla osób, które z powodu alergii i nietolerancji pokarmowych nie mogą spożywać klasycznego sernika na zimno. Do wegańskiego „sernika” możemy wykorzystać masę na bazie zblendowanej kaszy jaglanej lub masę na bazie tofu czy też słynnej już śmietanki kokosowej. Śmietanka kokosowa to po prostu tłusta część mleczka kokosowego, która po przebywaniu w niskiej temperaturze przybiera postać kremową.

Zamiast żelatyny wykorzystujemy agar, czyli substancja żelująca pochodzenia roślinnego. Deser będzie tak samo pyszny, jak w przypadku tradycyjnej wersji.

Semifreddo – prawie lody

Inspiracja prosto z Włoch. Semifreddo przypomina lody, lecz najprościej jest zakwalifikować je jako zimny deser. Ma kremową konsystencję, a prostota doboru składników sprawia, że możemy urozmaicić je dowolnymi, wybranymi dodatkami. W bardziej wykwintnych restauracjach możemy spotkać semifreddo w wersji wytrawnej, jako dodatek do sałatek i innych dań.

Jeżeli jednak masz ochotę na słodką przekąskę, klasyczne semifreddo to coś dla Ciebie. Jest także doskonałą propozycją dla osób, które chcą poświęcić mniej czasu na przygotowania, niż w przypadku tradycyjnych lodów. Potrzebujesz jedynie śmietanki, jajek i cukru. Żółta i cukier przerabiasz na kogel mogel, a pianę ubijasz na białka. Następnie należy ubić śmietanę i dodać kogel mogel. To jest również dobry moment na dodanie orzechów, owoców czy kawałków czekolady. Ostatni krok to delikatne połączenie masy z pianką z białek, aby nie stracić puszystości.