Wczytuję dane...

Alternatywy dla lodów na mleku i śmietanie

Alternatywy dla lodów na mleku i śmietanie

Kto z nas nie ma swojego ulubionego rodzaju lodów? Dziesiątki różnych smaków dostępnych w cukierniach, lodziarniach i w sklepowych zamrażarkach sprawiają, że właściwie każdy znajdzie idealny smak lodów dla siebie. Jednak zdarza się tak, że choć mamy apetyt na lody, nie chcemy sięgać po ich klasyczną wersję na mleku lub śmietanie. Dziś, dzięki mnogości przepisów z całego świata, możemy cieszyć się lodami bez tych składników. W naszym artykule pokażemy Ci, jakie alternatywy dla zwykłych lodów możesz wybrać. Zapraszamy do lektury.

Sorbety

Chyba najczęściej wybierane lody bez mleka i śmietany. Sorbet jest idealny zawsze wtedy, gdy chcemy czegoś lżejszego niż tradycyjne lody. Nierzadko jest również wybawieniem dla osób na diecie wegańskiej lub bezmlecznej, kiedy w ofercie cukierni czy lodziarni nie ma propozycji dopasowanych do potrzeb takich osób.

Sorbety powstają głównie z owoców, dlatego to właśnie takie smaki najczęściej znajdziemy w różnych ofertach. Sorbet malinowy, truskawkowy, cytrynowy – to tylko jedne z wielu przykładów.

Przygotowanie lodów typu sorbet jest niezwykle proste. Wystarczy wybrać ulubiony rodzaj owoców, dodać do nich cukier i składnik zakwaszający, najlepiej sprawdza się sok z cytryny. Sok i cukier pomogą rozpocząć proces macerowania i puszczenia soku. Następnym krokiem jest mrożenie owoców w takiej postaci, a po kilku godzinach schłodzone składniki miksujemy w maszynie do lodów.

Lody z produktów roślinnych

Choć wydawałoby się, że w tym przypadku nasze możliwości są ograniczone, mamy równie dużą dowolność, jak w przypadku klasycznych lodów.

W wersji szybkiej i domowej polecamy wykorzystanie tej samej alternatywy półproduktów mlecznych, jakiej używasz do innych przepisów. Należy jednak pamiętać o odpowiednim poziomie tłustości półproduktu, dobrze sprawdzi się na przykład pełnotłuste mleczko kokosowe. Samo w sobie nada lodom wyjątkowy posmak.

Wymieszaj je z dowolną pastą smakową – anansową, bananową, cytrynową czy inną. Ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia! Aby zagęścić masę możesz wykorzystać siemię lniane czy inne nasiona, które w wegańskich przepisach często zastępują jajko. Dobrze sprawdzi się także mus ze zblendowanych jabłek lub bananów.

Z produktów roślinnych możesz także przygotować klasyczny rodzaj domowych lodów, czyli te jogurtowe. Wybierz swój ulubiony jogurt roślinny, dodaj do niego czekoladę, owoce i inne dodatki, a następnie umieść w zamrażarce. Twoje szybkie domowe lody będą gotowe już po kilku godzinach.