Wczytuję dane...

Jak samodzielnie zrobić tort artystyczny?

Jak samodzielnie zrobić tort artystyczny?

Chociaż oglądając za ladami w cukierniach efektowne, barwne torty może się wydawać, że ich przygotowanie wymaga bardzo dużo pracy i zaawansowanych umiejętności cukierniczych, warto wiedzieć, że oryginalny tort artystyczny możesz przyrządzić także sama w domowym zaciszu. Potrzebujesz do tego wyłącznie zapału, odrobiny zdolności manualnych i kilku podstawowych akcesoriów cukierniczych!

Podstawa, czyli odpowiedni przepis

Podstawą wszystkich słodkości jest oczywiście odpowiedni przepis. Nawet najokazalej wyglądający tort nie sprawi dobrego wrażenia, jeśli nie będzie dobrze smakował. Czekolada, truskawka, tiramisu, a może cappuccino? Możliwości wyboru jest wiele, pamiętaj jednak, by tort przygotowywać z myślą o preferencjach smakowych osoby, dla której będzie on przygotowany – nie o swoich.

Jeśli wybrałaś już odpowiedni smak, możesz przejść do przygotowania tortu według przepisu. Sprawdzone przepisy na różne słodkości znajdziesz między innymi w poradnikach internetowych lub książkach kucharskich.

Podstawowe produkty i akcesoria cukiernicze do tortu artystycznego

Przygotowanie tortu to jednak dopiero połowa sukcesu. Teraz czas na zadbanie o unikalny wygląd! Pamiętaj, że ogólny wygląd słodkości powinnaś przemyśleć już wcześniej – mamy to na myśli między innymi jego kolor oraz dekoracje, które mają się na nim znaleźć. Niezależnie jednak od tego, co przygotowujesz, jest kilka produktów i akcesoriów cukierniczych, które zawsze musisz mieć pod ręką.

Najważniejszy jest lukier plastyczny. To właśnie tej elastycznej masie wszystkie torty zawdzięczają swój wyjątkowy kształt. Praca z lukrem plastycznym jest bardzo prosta. Wystarczy, że masę w odpowiednim kolorze rozwałkujesz na blacie, a następnie nałożysz na tort. Jest ona bardzo wygodna w modelowaniu, dzięki czemu z łatwością przygotujesz z niej także dekoracje, takie jak serca, kwiaty czy liście.

Istotne są także posypki. Sprawdzają się one nie tylko przy muffinach i piernikach, ale też przy tortach, które potrafią ozdobić w piękny sposób. To obowiązkowy dodatek do każdego tortu! Do przygotowania tortu artystycznego niezbędne będą takie akcesoria cukiernicze jak:

  • foremki – jeśli szukasz standardowych sposobów na udekorowanie tortu, foremki spiszą się idealnie! Z ich pomocą wymodelujesz różne kształty z lukru plastycznego;
  • rękaw – to tanie akcesorium cukiernicze umożliwia wykonanie artystycznych kleksów lub udekorowanie rogów oraz boków tortu;
  • narzędzia do modelowania – jeśli lubisz bardziej wymagające zadania, przydadzą Ci się narzędzia do modelowania z różnymi końcówkami. Dzięki nim można wycinać i nadawać kształty nawet najmniejszym elementom z masy cukrowej.