Wczytuję dane...

Narzędzia do modelowania masy cukrowej – niezbędnik

Narzędzia do modelowania masy cukrowej – niezbędnik

Zapewne wiele osób, widząc w internecie lub za ladą w cukierni piękne, artystyczne torty, pomyślało sobie, że przyjemnie byłoby umieć przygotować takie smakołyki samemu. Chociaż efektowne, precyzyjnie wycięte dekoracje i wymodelowane figurki mogą wydawać się trudne do wykonania, warto wiedzieć, że wiele tego typu ozdób cukierniczych można wykonać w domowym zaciszu – i to nie posiadając zaawansowanych umiejętności plastycznych!

Kluczem do sukcesu są odpowiednie akcesoria do modelowania masy cukrowej oraz czekolady plastycznej. W tym artykule przedstawiamy niezbędnik narzędzi do masy cukrowej, które w swoim domu powinien mieć każdy cukiernik-amator.

Skalpel do masy cukrowej

Mały skalpel do masy cukrowej to absolutna podstawa, jeśli chcesz zacząć przygodę z artystycznymi wypiekami cukierniczymi. Chociaż pozornie może się wydawać, że skalpel można w łatwy sposób zastąpić małym nożykiem kuchennym, nie jest to prawda. Tylko profesjonalny skalpel cukierniczy umożliwi wygodne i precyzyjne wycinanie dowolnych kształtów, co jest szczególnie istotne przy wycinaniu i modelowaniu niewielkich elementów dekoracyjnych.

Narzędzia do modelowania masy cukrowej

Praktyczne narzędzia do modelowania masy cukrowej są doskonałym uzupełnieniem skalpela. Podstawowy zestaw tego typu narzędzi można kupić w niewielkiej cenie, a same przyrządy bardzo przydają się podczas modelowania kształtów i dekoracji.

Podstawowe zestawy obejmują najczęściej kilkanaście wykonanych z plastiku narzędzi do modelowania masy cukrowej z różnymi końcówkami, między innymi ostrymi, okrągłymi czy nieco zaokrąglonymi. Dzięki temu doskonale nadają się one do odrysowywania kształtów i wzorów, oraz modelowania kwiatków, liści czy figurek.

Praktyczny wałek do masy

Nakładana na tort czy wykorzystywana do lepienia ozdób masa cukrowa powinna mieć równą grubość, jeśli ma wyglądać estetycznie. Do rozwałkowywania masy cukrowej najlepszy będzie specjalny wałek, który jest wykonany z plastiku.

Zaznaczmy od razu, że tradycyjny, drewniany wałek do ciasta raczej kiepsko sprawdzi się przy przyrządzaniu tortów artystycznych. Po pierwsze, masa najpewniej będzie się przyklejała do drewna, a po drugie – operowanie dużym wałkiem może być niezbyt wygodne, gdy będziesz musiała operować na niewielkich elementach.

Co poza tym?

Te trzy akcesoria do modelowania masy cukrowej to tylko podstawowy niezbędnik, potrzebny do rozpoczęcia przygody z masą cukrową. Poza tym warto jednak zaopatrzyć się również w zestaw silikonowych foremek, wykrawaczki oraz matę silikonową do wałkowania i krojenia masy.