Jak zrobić figurki z masy cukrowej?
Każda osoba, która rozpocznie swoją przygodę z cukiernictwem, prędzej czy później zechce wykonać ozdobne figurki z masy cukrowej, które są doskonałym udekorowaniem tortu urodzinowego dla dziecka. Chociaż dla wprawionych osób wykonywanie figurek tortowych nie jest trudne, pierwsze próby mogą być dość wymagające. Żeby nie zniechęcić się do tej zabawy już na samym początku, warto zapoznać się z naszym poradnikiem jak zrobić figurki z masy cukrowej.
Jeśli masz już wszystkie niezbędne akcesoria cukiernicze, takie jak skalpel, narzędzia do modelowania masy cukrowej oraz silikonową matę, możesz przejść do działania. Z pewnością kuszące wydaje się zrobienie figurek przedstawiających bohaterów dziecięcych bajek – w końcu to właśnie takie torty są najbardziej lubiane przez najmłodszych. Bajkowe postaci są jednak wymagające, bo zadbać trzeba nie tylko o odwzorowanie kolorów, ale również proporcje i wiele szczegółów. Lepiej zatem zostawić je na przyszłość. Na początek zajmij się prostymi figurkami, takimi jak misie, kotki czy pieski.
Krok pierwszy, czyli przygotowanie składników
Do zrobienia figurek z masy cukrowej potrzebujesz kilku składników. Podstawą będzie oczywiście masa do figurek w wybranym przez Ciebie kolorze – lub kolorach. Ponadto przydatny będzie klej spożywczy do sklejania elementów figurki i barwniki spożywcze. Uszykuj również narzędzia do modelowania i wykrawania detali oraz wykrawaczki w kształcie kółek czy łezek, które posłużą do wykrawania elementów.
Jak wykonać poszczególne elementy figurki?
Robienie figurki z masy cukrowej przypomina trochę lepienie z plasteliny, więc jeśli w szkole nie sprawiało Ci to problemu, powinnaś poradzić sobie także z tym zadaniem cukierniczym. Największe elementy, takie jak głowa, tułów czy łapki, należy wymodelować ręcznie i skleić przy pomocy kleju spożywczego.
Bardziej problematyczne mogą być detale – pyszczek, uszy, oczka czy szczegóły łapek. Wycinaj i modeluj je za pomocą skalpela oraz wykrawaczek. Przykładowo – psie uszka wytniesz przy pomocy wykrawaczek—łezek, a poduszki łapek – za pomocą kółek. Użyj również narzędzi do wykonania nacięć formujących pyszczek i wgłębień w zgiętych łapkach.
Co jeszcze trzeba wiedzieć?
Figurkę przytwierdza się do tortu za pomocą niedużej wykałaczki. Przedtem jednak powinna ona suszyć się przez około dobę. Intensywne i gwałtowne suszenie figurki może prowadzić do pojawienia się nieestetycznych pęknięć. Na osuszonym i sklejonym modelu możesz wykonać malowane detale. I voilà, figurka z masy cukrowej gotowa!