Wczytuję dane...

Jesienne słodkości – przepis na ciastka dyniowe z czekoladą

Jesienne słodkości – przepis na ciastka dyniowe z czekoladą

Złota polska jesień rozpoczęła się już chyba na dobre, a wraz z nią zaczął się sezon dyniowy. Warzywo to z roku na rok staje się w naszych domach coraz popularniejsze i poza dyniową zupą i chlebem z dyni, coraz więcej osób interesuje się dyniowymi słodkościami. Ciastka dyniowe z czekoladą to zdrowa i smaczna przekąska, idealna do kubka gorącej herbaty lub filiżanki kawy. Jak je przyrządzić?

Dyniowe ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, a zrobienie ich zajmuje niecałą godzinę. Przede wszystkim trzeba jednak skompletować niezbędne składniki. Korzystając z naszego poradniki przygotujesz około trzydziestu pięciu pysznych ciastek.

Dynia, mąka, czekolada… Jakie składniki będą potrzebne?

Najważniejszym składnikiem naszych ciastek jest oczywiście dynia, a dokładniej – puree z dyni. Aby je uzyskać, musisz przekroić średniej warzywo na pół, a następnie umieścić w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Dynia powinna znajdować się tam do czasu, aż będzie miękka. Następnie należy wyciągnąć z niej pestki, wydobyć miąższ i zmiksować go przy pomocy blendera. Do przygotowania ciastek będziesz potrzebować dwóch szklanek puree dyniowego.

Poza puree niezbędne są: dwie szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej, szklanka mąki pszennej typu 500, pół szklanki oleju, dwie szklanki cukru trzcinowego, 100 gram ciemnej czekolady, łyżeczka sody i łyżeczka soli. Dla urozmaicenia smaku dodaj dwie łyżeczki cynamonu.

Jak zrobić ciastka dyniowe krok po kroku?                     

Na początku w dużej misce należy umieścić obie mąki pszenne, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę i sól, a następnie dokładnie je wymieszać. W mniejszej misce, używając miksera połącz ze sobą olej i cukier trzcinowy, a później dodaj do tego puree dyniowe. Jeśli składniki w obu miskach są dobrze wymieszane, połącz je ze sobą, powoli zlewając składniki mokre do suchych i mieszając w tym czasie dużą łyżką.

Składników nie musisz mieszać długo. Jeśli widzisz, że są już dobrze wymieszane, zacznij dosypywać rozdrobnioną ciemną czekoladę. Kawałki czekolady mogą być nieco większe, dzięki czemu nie rozpuszczą się w całości podczas pieczenia. Pamiętaj, że puree zrobione po wyjęciu dyni z piekarnika będzie gorące – jeśli nie chcesz, by czekolada się rozpuściła, odczekaj jakiś czas aż puree wystygnie.

Jeśli wszystkie składniki są ze sobą dobrze połączone, możesz zacząć tworzyć ciastka. Jeśli chcesz, możesz korzystać ze specjalnych foremek, ale tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Równie dobrze ciastka możesz po prostu wyrabiać na papierze do pieczenia za pomocą łyżki, dzięki czemu ciastka będą miały bardziej „domowy” wygląd. Ciastka należy piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Kiedy uznasz, że są już dobre, wyjmij je. Smacznego!