Wczytuję dane...

Oryginalne pomysły na domowe gofry

Oryginalne pomysły na domowe gofry

Gofry amerykańskie kojarzymy przede wszystkim z latem i wakacjami nad morzem, zwiedzaniem urokliwych, śródziemnomorskich miasteczek czy festynami i festiwalami rozrywkowymi. Smak lekkiego ciasta połączonego z czekoladą, bitą śmietaną czy owocami przywołuje także najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Żeby cieszyć się pysznymi goframi nie musisz jednak czekać do lata – poniżej przedstawiamy trzy oryginalne pomysły na domowe gofry amerykańskie!

Gofry amerykańskie – przysmak na każdą okazję

Chociaż delikatne, prostokątne kawałki ciasta z kratkowanymi wgłębieniami znane są powszechnie jako gofry amerykańskie, warto wiedzieć, że wbrew pozorom nie pochodzą one ze Stanów Zjednoczonych. W rzeczywistości zostały one wynalezione w Belgii w pierwszej połowie XIX wieku i znane są także jako gofry brukselskie. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, nie zostały one opracowane w Brukseli, a w położonym w północno-wschodniej części kraju mieście Gandawa.

Tradycyjnie gofry belgijskie podawane były z masłem, jednak współcześnie jest to rzadkość. Znacznie powszechniejsze są gofry amerykańskie z cukrem pudrem, roztopioną czekoladą, bitą śmietaną lub truskawkami – w zależności od podania mogą one być bardziej orzeźwiające lub słodkie. Taka różnorodność sprawia, że gofry są przysmakiem na każdą okazję i idealnie sprawdzają się zarówno jako przekąska do kawy lub deser.

Nasze pomysły na domowe gofry amerykańskie

Niewątpliwą zaletą gofrów jest to, że można je podawać z najróżniejszymi dodatkami. Te wybory cukiernicze znakomicie smakują zarówno na słodko, jak i słono. Oto trzy nasze proste propozycje na wyjątkowe gofry.

Gofry amerykańskie z masłem orzechowym i miodem

Masło orzechowe to jeden z najczęstszych dodatków w kuchni amerykańskiej. Nic więc dziwnego, że używa się go również jako dodatku do gofrów. Przepis na gofry amerykańskie z masłem orzechowy i miodem jest banalnie prosty. Wystarczy po prostu w garnku wymieszać i podgrzać miód i masło orzechowe w proporcjach 2:1, by przygotować polewę na gofry. Jest to idealny pomysł na przekąskę.

Zdrowe gofry z warzywami

Gofry i warzywa mogą wydawać się dość niecodziennym połączeniem, niemniej warto ich spróbować – zwłaszcza, jeśli chcesz zafundować sobie zdrowe śniadanie. Wystarczy podsmażyć cebulkę na patelni, a następnie dodać do niej pokrojonego pomidora, paprykę i cukinię. Dopraw wszystko solą i bazylią. Na gofrach rozsmaruj ziołowy serek, a potem połóż na nim przygotowane warzywa. Smacznego!

Wytrawne gofry z awokado i łososiem

Chcesz zaskoczyć gości wyjątkową przekąską? Rozsmaruj na gofrach miąższ z dojrzałego awokado, a następnie nałóż na niego kawałki wędzonego łososia. Całość skrop oliwą i posyp pieprzem. Wszyscy będą zachwyceni!