Wczytuję dane...

Ciasto z cynamonem – idealny wypiek na Boże Narodzenie

Ciasto z cynamonem – idealny wypiek na Boże Narodzenie

Na pytanie o to, jakie smaki najbardziej kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia, prawdopodobnie większość z nas wskazałaby przede wszystkim na mandarynki, pierniki i cynamon. No właśnie – cynamon to nieodzowny składnik domowych pierników, dodaje się go także do tradycyjnych, zimowych napojów alkoholowych, takich jak grzane wino czy piwo. Wydaje się jednak, że cynamon w polskiej tradycji świątecznej zawsze jest składnikiem drugorzędnym. A naszym zdaniem jego wyjątkowy smak zasługuje na większe docenienie! Poniżej prezentujemy przepis na świąteczne ciasto z cynamonem.

Portugalski specjał

Cynamon do Europy przywędrował za sprawą portugalskich odkrywców. Nie może więc dziwić fakt, że w Portugalii przyprawa ta jest chętnie dodawana do różnych smakołyków – także słodkich. Nam cynamon kojarzy się przede wszystkim z wypiekami bożonarodzeniowymi, ale w kraju z Półwyspu Iberyjskiego korę cynamonu dodaje się do różnych deserów: ryżu na mleku, bożonarodzeniowego ciasta mexidos do duoro czy budyniowych torcików.

Cynamon ceni się nie tylko za wyjątkowy aromat, ale także za rozgrzewające właściwości. To właśnie dzięki nim smakołyki i napoje z dodatkiem tej przyprawy są tak pożądane w okresie zimowym.

Nie tylko cynamon i mąka pszenna – jakie składniki są potrzebne?

Przepis na ciasto cynamonowe jest bardzo prosty, a samo przygotowanie wypieku zajmuje niewiele czasu. Do jego przyrządzenia niezbędne będą dwie łyżeczki mielonego cynamonu, dwie laski cynamonu, pół kilograma mąki pszennej, 200 g cukru, niecała szklanka mleka, kostka rozpuszczonego masła, dwa jajka, starta skórka z jednej cytryny, opakowanie proszku do pieczenia i płaska łyżeczka soli.

Ciasto z cynamonem krok po kroku

Jeśli chcesz przygotować ciasto z cynamonem na rodzinną uroczystość, w pierwszej kolejności zagotuj w rondelku mleko z włożonymi do niego laskami cynamonu. W ten sposób mleko nabierze wyjątkowego aromatu. Następnie należy wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, mielony cynamon i proszek do pieczenia.

Zadbaj o to, by mąka pszenna i reszta składników były dobrze wymieszane. Kiedy to się uda, do miski dolej nieco przestudzone mleko i dodaj wszystkie pozostałe składniki, na bieżąco je mieszając. Dobrze wymieszane i wyrobione ciasto możesz przelać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy, a następnie całość włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200°C. Ciasto piecz przez około 50-60 minut.

I voilà! Przy pomocy cynamonu, mąki pszennej, mleka i kilku innych składników przygotowałaś ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim przy świątecznym stole.