Wczytuję dane...

Smacznie i kolorowo, czyli ozdoby choinkowe z masą cukrową

Smacznie i kolorowo, czyli ozdoby choinkowe z masą cukrową

Zbliżające się coraz większymi krokami święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą nam się ze spotkaniami w gronie najbliższych, tradycyjnymi potrawami, wspólnym śpiewaniem kolęd i rozświetlającymi dom lampkami. O czymś zapomnieliśmy? Oczywiście, że tak – Gwiazdka to także udekorowana choinka oraz słodkie przysmaki. Dzisiaj udowodnimy Ci, że te dwa elementy wale nie są sobie tak bardzo obce, a choinka może wyjątkowo nie tylko wyglądać, ale też smakować!

Pierniki i masa cukrowa, czyli jak zrobić kolorowe i smaczne dekoracje

Na przestrzeni lat przywykliśmy do dość tradycyjnych ozdób choinkowych. Corocznie na gałęziach zielonego, stojącego w salonie drzewka wieszamy standardowe, kolorowe bombki okrągłe lub w kształcie gwizdek i serduszek, a także lampki i łańcuchy. A gdyby tak pójść o krok dalej i na świątecznej choince zawiesić smakowite pierniki?

Ozdoby choinkowe z pierników to w istocie tradycyjne pierniki, które należy udekorować kolorową masą cukrową. W pierwszej kolejności przygotuj zatem świąteczne pierniki według domowego przepisu lub znalezionego w Internecie. Zwróć jednak uwagę na to, by rozwałkowane ciasto było cienkie – jeśli pierniki będą zbyt grube, delikatne choinkowe gałązki mogą ich nie utrzymać.

Pamiętaj też, żeby odpowiednio wcześnie przygotować pierniki do zawieszenia. W tym celu przedziuraw je kolejno w odpowiednich miejscach za pomocą igły z nawleczoną nitką, najlepiej od razu po wyjęciu pierników z piekarnika, gdy ciasto jest odpowiednio miękkie. Gdy piernikowe serduszka, gwiazdki, choinki i katarzynki wystygną, można zabrać się do ich dekorowania.

Zaopatrz się w narzędzia do modelowania masy cukrowej

Ozdabianie pierników przy pomocy masy cukrowej nie jest trudne, ale warto do tego zaopatrzyć się w specjalistyczne narzędzia do modelowania masy cukrowej, które kupisz na przykład w sklepie cukierniczym Sugar Craft. Z ich pomocą wytniesz różnego rodzaju serduszka, gwiazdki, koła i różne inne kształty.

Najpierw masy cukrowe w wybranych kolorach (najlepsze będą kojarzone te kojarzone z Bożym Narodzeniem – zielone i czerwone) rozwałkuj na blacie tak, by były odpowiednio cienkie. Następnie narzędziami do modelowania masy cukrowej wytnij pożądane kształty i przyklej je do pierników używając kleju spożywczego. Potem wystarczy już tylko odczekać aż pierniki wyschną i można wieszać je na bożonarodzeniowej choince lub użyć ich jako zawieszek do prezentów dla najbliższych. Wesołych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia!