Mąka pszenna – jaką wybrać do konkretnych wypieków?

Mąka pszenna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskiej kuchni. Stosuje się ją zarówno do przygotowywania chlebów i pieczywa, jak również słodkich ciast, naleśników czy lekkich biszkoptów. Kupno odpowiedniego rodzaju mąki jest jednak zadaniem prostym tylko dla osób, które spędzają w kuchni wiele czasu. Inne osoby często mają problem z wyborem odpowiedniej mąki, a tradycyjne oznaczenia liczbowe znajdujące się na opakowaniach, zamiast sprawę ułatwiać – utrudniają ją. Jaką mąkę pszenną powinniśmy wybierać do konkretnych wypieków? Podpowiadamy!
Typy mąki – czym są i co oznaczają liczby na opakowaniach?
Opisując mąkę często wspomina się o jej typie. Co to takiego? Najprościej mówiąc, typ mąki opisuje to, jak drobno zostało zmielone i oczyszczone ziarno do jej wytworzenia. Najpowszechniejsza w naszych kuchniach puszysta, biała mąka pozyskiwana jest głównie z bielma, czyli wewnętrznej części ziaren, natomiast inne mąki, takie jak razowa, zawierają również części warstwy zewnętrznej. Rodzaje mąki mniej oczyszczone zawierają więcej minerałów i innych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
Znajdujące się mące minerały umożliwiają także określenie jej typu. Próbka mąki zostaje spalona w wysokiej temperaturze, a ilość popiołu, który zostanie po jej spaleniu pozwala określić jej typ. Procentową ilość popiołu mnoży się przez 1000. Przykładowo, jeśli zawartość popiołu względem ilości spalonej mąki wynosi 0,50%, to uzyskujemy mąkę typu 500.
Do czego przeznaczone są konkretne typy mąki?
Dość powszechnie wiadomo, że nie każda mąka pszenna nadaje się do każdego wypieku. Jak w takim razie dobrać odpowiednią mąkę do konkretnego wypieku?
Najczęściej stosowaną w naszych domach mąką jest mąka pszenna typu 450, zwana także tortową. Jest to drobno zmielona, puszysta i lekka mąka, która dzięki dużemu rozdrobnieniu sprawdzi się w najróżniejszych wypiekach. Doskonale sprawdzi się ona podczas robienia naleśników czy ciast biszkoptowych, ale nada się również do zrobienia pizzy włoskiej czy pulchnego pieczywa.
Mąka pszenna typu 500 to popularna mąka luksusowa, znana także jako wrocławska lub poznańska. Posiada ona nieco niższy stopień rozdrobnienia od mąki tortowej, ale również jest stosunkowo uniwersalnym produktem. Używana jest najczęściej w cukiernictwie, ale doskonale sprawdza się również do lepienia klusek czy kopytek.
Popularna jest także mąka pszenna typu 750. Ma ona gładką strukturę i kremową barwę. Dzięki średniemu stopniowi rozdrobnienia idealnie nadaje się do wytwarzania pieczywa – to właśnie z niej powstają najlepsze, puszyste bochenki chleba i bułki. Stąd zresztą jej inna nazwa – często nazywa się ją bowiem mąką chlebową.