Czekolada w cukiernictwie artystycznym – do czego służy?
Jest bodaj najpopularniejszym wyrobem cukierniczym, ma wielu miłośników zarówno wśród dzieci, jak również wśród dorosłych, doczekała się nawet swoich świąt – jej dzień w Polsce obchodzony jest 12 kwietnia, a światowy dzień jej gorzkiej odmiany świętujemy 7 lipca. O czym mowa? Oczywiście o czekoladzie.
Czekolada znana jest pod wieloma formami – największą popularnością cieszą się oczywiście tradycyjne tabliczki mleczne, gorzkie i białe, ale wielu amatorów mają również polewy czekoladowe oraz gorąca czekolada do picia, która niesamowicie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Ten produkowany z miazgi kakaowej i tłuszczu roślinnego wyrób odgrywa także bardzo istotną rolę w cukiernictwie artystycznym. Jakie formy czekolady są najczęściej stosowane przy wyrabianiu tortów, ciast i innych smakołyków?
Czekoladowe koralki dekoracyjne – podstawa każdego tortu
Cukiernictwo artystyczne opiera się w dużej mierze na ozdobach i figurkach wytwarzanych z masy plastycznej. Najróżniejsze wypieki, torty, ciasta i praliny można jednak udekorować również za pomocą klasycznych czekoladowych koralików. Są to niewielkie czekoladki w różnych rozmiarach, które można przyczepiać do wypieków, formując je w wyjątkowe wzory i napisy. Sprawdzają się również jako posypka do deserów, jogurtów czy lodów.
Czekoladowe koraliki dekoracyjne składają się najczęściej z ekstrudowanego ryżu i pszenicy oraz pokrywającej je czekolady mlecznej, białej lub ciemnej. Są one jednym z ulubionych przysmaków w kawiarniach i cukierniach!
Polewy czekoladowe do wypieków domowych i cukierniczych
Polewy czekoladowe to kolejny, powszechnie znany sposób na wykorzystanie czekolady w cukiernictwie. Polewę czekoladową można w prosty sposób wytworzyć z tradycyjnej tabliczki, a następnie użyć ją do ubogacenia tortu, sernika lub innego ciasta. W profesjonalnych cukierniach wykorzystuje się jednak także łatwo rozpuszczające się pastylki, które znakomicie nadają się do formowania okazjonalnych, czekoladowych zajączków, św. Mikołajów lub serduszek.
Czekolada plastyczna – niezbędny produkt w cukiernictwie artystycznym
Jednym z najważniejszych produktów w cukiernictwie artystycznym jest także czekolada plastyczna. Jest to specjalna masa cukrowa o smaku i kolorze konkretnych czekolad. Zawartość czekolady w tego typu produktach wynosi zazwyczaj nieco ponad 40%. Konsystencja czekolady plastycznej jest idealna do ugniatania i formowania przy pomocy rąk lub narzędzi cukierniczych – z łatwością można z niej wykonać między innymi gwiazdki, kwiatki czy serduszka oraz napisy, a nawet fantastyczne postaci i figurki ozdobne.