Kawałek słodkiej historii, czyli o tym skąd się wzięły torty?

Współcześnie różnego rodzaju torty należą do najchętniej przyrządzanych słodkości w polskich domach. Przygotowujemy je zarówno na rodzinne uroczystości i święta, jak również bez okazji, po prostu do popołudniowej kawy. A skąd w ogóle zdobione pralinami i oblane czekoladą torty wzięły się w naszym kraju? Jaka jest ich historia? Przekonajmy się!
Torty w starożytności
Szacuje się, że pierwsze torty przyrządzano już w starożytności – choć oczywiście nie były one tak atrakcyjne, jak dzisiejsze finezyjne słodkości zdobione masą cukrową. W gruncie rzeczy, ze współczesnymi tortami miały one niewiele wspólnego, poza tym, że – tak jak dzisiejsze – miały one okrągłą formę. O ile jednak dzisiaj okrągły kształt tortu bierze się raczej ze względów praktycznych (łatwiej go podzielić na równe kawałki), o tyle tysiące lat temu okrągły kształt był symbolem cykliczności życia.
W czasach starożytnych torty przygotowywano z ciasta chlebowego, a urozmaicano je tym, co akurat było pod ręką – o ile dzisiaj torty często dekoruje się pralinami, orzechami czy świeżymi owocami, o tyle wówczas najczęściej były to suszone owoce i bakalie. Warto zaznaczyć, że już w starożytności powstał zwyczaj przygotowywania tortów na konkretne okazje – Grecy takimi wypiekami czcili boginię Artemidę, a już w Starożytnym Rzymie zapoczątkowano zwyczaj, który znamy do dziś, czyli wyrabianie tortów ślubnych.
Skąd się wzięły torty w Polsce?
A skoro już jesteśmy przy Rzymie… to właśnie Włochy uznaje się za ojczyznę tortów takich, jakie znamy dziś, czyli wielkich ciast zdobionych pralinami czy czekoladą. To właśnie ze słonecznej Italii w 1518 roku zwyczaj wyrabiania pięknych tortów przybył do Polski wraz z – a jakże! – królową Boną. To właśnie jej zawdzięczamy tradycyjny, przekładany różnego rodzaju kremami biszkopt.
Najsłynniejsze torty, czyli co zapisało się w historii?
Dzisiejsze torty oblane czekoladą czy ozdobione dekoracjami z masy cukrowej przybierają najrozmaitsze formy. Na przestrzeni lat było jednak kilka tortów, które zajmują szczególne miejsce w historii. Oto kilka z nich:
- Pavlova – to jeden z najsłynniejszych tortów, którego pierwsze przygotowanie datowane jest na lata 20. XX wieku. Udekorowany bitą śmietaną i owocami torcik bezowy po raz pierwszy przyrządzono prawdopodobnie w Australii dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej podczas jej wizyty w Perth.
- Tort szwarcwaldzki – ten popularny od wielu lat w polskich domach tort z ciasta biszkoptowego, śmietany i świeżych wiśni to jedna z narodowych słodkości w Niemczech. Choć jego dokładny przepis powstał dopiero w 1930 roku, deser ten znany jest już od XIX wieku.
- Tort Sachera – przygotowany po raz pierwszy przez Franza Sachera w Wiedniu w XIX wieku tort jest bodaj najsłynniejszym tortem, którego głównym składnikiem jest czekolada.