Wczytuję dane...

Amerykańskie cookie – klasyka kuchni z USA w Twoim domu

Amerykańskie cookie – klasyka kuchni z USA w Twoim domu

Gdybyśmy mieli przygotować listę najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, ciastka amerykańskie cookie z pewnością znalazłyby się w czołówce. Widać je w wielu hollywoodzkich filmach, a ich smak z rozrzewnieniem wspominają osoby, które miały okazję odwiedzić Nowy Jork czy San Francisco. Tradycyjne, amerykańskie ciastka możesz jednak mieć także we własnym domu… i nie, wcale nie mówimy tu o kupnie tych przekąsek w marketach!

Historia cookies

Chociaż amerykańskie cookies – zgodnie z tym, co sugeruje ich nazwa – kojarzone są jednoznacznie ze Stanami Zjednoczonymi, w rzeczywistości ich początki sięgają kontynentu europejskiego, a dokładniej – Holandii. To właśnie w kraju tulipanów i wiatraków na przełomie XVII wieku wyrabiano chrupiące, ciastka. Choć może słowo „chrupiące” nie jest do końca na miejscu, bo holenderskie „koekje” były wyjątkowo twarde.

Na kontynent amerykańskie ciastka trafiły w 1620 roku razem z holenderskimi kolonizatorami. Mimo swojej twardości „koekje” zostały przez ówczesnych mieszkańców USA przyjęte dość dobrze. Z czasem zaczęto nazywać je „cookie” i „cooky”.

Gwoli ścisłości należy dodać, że XVII-wieczne ciastka nie miały wiele wspólnego z dzisiejszymi amerykańskimi cookie. To dopiero na przestrzeni kolejnych dziesięcioleci – przede wszystkim w XVIII wieku – Amerykanie dopracowywali recepturę, nadając tym samym ciastko konsystencję, smak i wygląd znany nam.

Zrób domowe ciastka amerykańskie z Sugar Craft!

Te wyjątkowe, zarazem miękkie i chrupiące amerykańskie ciastka wyrabia się z mąki pszennej, jajek, masła , brązowego cukru, cukru pudru, czekolady, ekstraktu waniliowego, sody do pieczenia i soli. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale dzięki Sugar Craft możesz je przyrządzić jeszcze szybciej i wygodniej!

W naszym internetowym sklepie znajdziesz specjalną mieszankę, którą wystarczy połączyć z wodą i masłem, by uzyskać tradycyjne, amerykańskie cookies o strukturze takiej, jaka powinna być. Ciastka amerykańskie przygotowane z Sugar Craft będą miały miękkie wnętrze i kruche, chrupiące brzegi. Krótko mówiąc, będą idealne!

Oczywiście, za sukcesem amerykańskich cookies stoi nie tylko odpowiedni smak, ale również klasyczne dodatki. Tradycyjnie do tych przysmaków dodaje się kawałki mlecznej lub białej czekolady, ale znakomity efekt osiągniesz także dodając kawałki orzechów czy suszone owoce. Mimo że cookies są bardzo proste, naprawdę dają duże pole do cukierniczych popisów. A zatem… smacznego!