Panna Cotta – wyjątkowy deser prosto z Włoch
Włoska kuchnia nieodzownie kojarzy nam się z wyrafinowanymi makaronami, serami i pizzą. Trochę w cieniu tych potraw znajdują się włoskie desery. A szkoda, bo Półwysep Apeniński to ojczyzna wielu przepysznych deserów i przekąsek, które idealnie sprawdzą się podczas upalnego, letniego dnia. Jednym z nich jest właśnie tradycyjna włoska panna cotta.
Co to jest panna cotta?
Panna cotta to klasyczny włoski deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przygotowuje się go z podgrzanej śmietanki z żelatyną oraz różnych, najczęściej owocowych dodatków, syropów i soków. W języku włoskim „panna cotta” oznacza dosłownie „gotowaną śmietankę”, co nie tyle nawiązuje do sposobu przygotowywania deseru, co praktycznie go opisuje.
Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste. Wystarczy tylko wymieszać śmietankę z żelatyną, wanilią i – opcjonalnie – skórką cytrynową, a następnie przelać do specjalnych foremek. Najżmudniejszym etapem przygotowywania deseru panna cotta jest… oczekiwanie. Mieszanka musi bowiem ostygnąć i nabrać nieco „gumowej” konsystencji. Wtedy wykłada się ją do góry dnem na talerzyk i dodaje wybrane dodatki. A te mogą być najróżniejsze… czekolada, orzechy, maliny, sos karmelowy czy kawałki cytryny… co kto lubi!
Historia panna cotty
Choć obecnie deser panna cotta jest bardzo popularny w różnych częściach świata, do dziś pozostaje jednym z najbardziej tajemniczych włoskich wyrobów cukierniczych. Pierwsze wzmianki o podobnym deserze – śmietanie gotowanej z żelatyną w foremce – pochodzą jeszcze z końca XIX wieku, ale autorstwo panna cotty przypisywała sobie pewna Węgierka, która na początku XX wieku przebywała w Langhe w Piemoncie, na północy Włoch.
Okazuje się, że kwestia autorstwa tego deseru to nie jedyna kontrowersja z nim związana. W 2001 roku władze Piemontu – prawdopodobnie częściowo opierając się właśnie na legendzie związanej z ową kobietą z Węgier – włączył deser panna cotta do tradycyjnych wyrobów pochodzących właśnie z tego regionu. Wywiązało się z tego niemałe zamieszanie, bo „prawa” do deseru zgłosiły także dwa inne włoskie regiony – Emilia-Romania i Toskania.
Zrób deser panna cotta razem z Sugar Craft
Jak widzisz, niepozorny panna cotta to deser, który nie tylko koi podniebienia, ale i budzi kontrowersje. Najważniejsze jest jednak to, że dzięki Sugar Craft możesz go zrobić w kilka minut we własnym domu. Znajdziesz u nas oryginalne mieszanki, które wystarczy wymieszać z mlekiem i śmietaną, by uzyskać panna cottę o idealnej konsystencji. Ten lekki deser to idealny dodatek do porannego cappuccino lub popołudniowej lemoniady!