Masa kajmakowa – trzy sposoby na jej wykorzystanie
Różnego rodzaju słodkie masy i kremu są bardzo popularne w polskiej kuchni. Używamy ich zarówno jako nadzienie wypieków, takich jak bułeczki czy rogaliki, jak również jako polewy ciast, tortów czy ciastek. Jedną z najpopularniejszych mas w Polsce jest masa kajmakowa. Czym dokładnie ona jest i jak można ją wykorzystać? Oto trzy nasze propozycje!
Czym jest masa kajmakowa?
Masa kajmakowa, choć jest dość popularna w polskiej kuchni, od wielu lat jest źródłem niedopowiedzeń i wątpliwości. Bierze się to głównie z faktu, że często myli się ją z masą krówkową. Obie nazwy są stosowane zamiennie, co prowadzi do przeinaczeń i błędnej interpretacji przepisów cukierniczych.
Masa kajmakowa w konsystencji przypomina coś pomiędzy pastą a sosem. Wyrabia się ją z tłustej, słodkiej śmietanki i skarmelizowanego cukru. Masę krówkową przygotowuje się natomiast z tłustego mleka (ewentualnie śmietany), masła i cukru. Można więc przyjąć, że głównym aspektem odróżniającym kajmak od krówki jest obecność masła w tej drugiej masie. Krówka ma przez to bardziej maślany posmak.
Trzy pomysły na masę kajmakową
Skoro wiesz już na czym polegają różnice między masą kajmakową a krówkową, możemy przedstawić Ci trzy wybrane przez nas pomysły na jej wykorzystanie. Zaczynamy!
Amerykańskie donuty z kajmakiem
Tradycyjne amerykańskie donuty z ciasta drożdżowego to doskonała alternatywa dla naszych polskich pączków z konfiturą. Najpowszechniejszym dodatkiem do donutów jest polewa z mlecznej lub białej czekolady, ale z doświadczenia wiemy, że masa kajmakowa również sprawdzi się znakomicie. Na nią można dodatkowo nałożyć karmelizowane owoce, rozdrobnione orzechy lub słodkie koraliki. Musisz jednak wiedzieć, że donuty z kajmakiem to prawdziwa bomba słodkości – żeby nie było, że nie ostrzegaliśmy!
Sernik bananowy z masą kajmakową
Teraz pora na coś bardziej stonowanego. Mimo że masa kajmakowa jest bardzo słodka, delikatny smak zimnego, bananowego sernika sprawia, że przekąska ta jest całkiem lekka. Sernik bananowy przyrządza się jak tradycyjny sernik, należy tylko podczas przygotowywania go zmieszać ser ze zblendowanymi bananami. No i całość oblać kajmakiem.
Tradycyjne eklery z kajmakiem
Cóż, może nie jest to szczyt oryginalności – w końcu eklery z myloną z kajmakiem masą krówkową to w Polsce niemal codzienność, ale i tak warto spróbować eklerów z polewą kajmakową. W środku delikatna, puszysta śmietana, a na górze słodki kajmak. Czy może być coś lepszego? No dobrze… może kajmak obsypany orzeszkami ziemnymi. Smacznego!