Wczytuję dane...

Straciatella – do czego wykorzystać ten pyszny włoski krem?

Straciatella – do czego wykorzystać ten pyszny włoski krem?

Włochy – ojczyzna pizzy, wykwintnych win i dań makaronowych. Ale nie tylko. Słoneczna Italia to także miejsce, z którego pochodzi wiele wyjątkowych deserów i słodkich przysmaków. Jednym z nich jest straciatella. Czym jest, do czego można ją wykorzystać i dlaczego wśród niektórych miłośników kuchni wywołuje zdziwienie? O tym właśnie jest dzisiejszy artykuł.

Straciatella – historia

Dzisiaj straciatellą określa się krem lub lody o smaku waniliowo-śmietankowym, które wzbogaca się o kawałki czekolady o nieregularnym kształcie. To pozornie banalne połączenie zapewnia bardzo interesujące doznania smakowe – straciatella jest jednocześnie słodko-gorzka, delikatna i nieco kwaskowa.

Tak jak większość potraw i deserów, również za straciatellą stoi bardzo oryginalna historia. Choć dziś jest ona jednym z najpopularniejszych włoskich deserów, została wymyślona dopiero w 1961 roku w Bergamo. To właśnie wtedy Enrico Panattoni, właściciel lodziarni La Marianna w Bergamo zaczął eksperymentować z czekoladą i białą śmietanką. Znudzony rutynowymi obowiązkami kucharskimi stworzył deser, który nazwał straciatella, inspirując się… zupą.

Jedna nazwa, dwie potrawy

No właśnie, powtarzane wśród Włochów historie mówią, że stworzenie tego popularnego deseru Enrico Panattoni zawdzięcza nieco irytującym klientom, którzy w jego restauracji nieustannie upominali się o zupę straciatella, przygotowywaną na bazie bulionu i wzbogaconą o kluski powstałe z parmezanu i jajek. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa „stracciare”, oznaczającego „drzeć na kawałki”.

Nazwa straciatelli-zupy odnosi się do rozerwanych kawałków parmezanu, natomiast straciatelli-lodów do tartych kawałków czekolady. Trzeba przyznać, że pod względem skojarzeń pan Panattoni wykazał się dużą kreatywnością.

Gdzie można wykorzystać straciatellę?

Współcześnie „straciatella” odnosi się raczej nie do konkretnego deseru, a serii smakołyków bazujących na połączeniu wanilii, śmietanki i nieregularnych kawałków czekolady. Oczywiście największą popularnością cieszą się lody o smaku straciatella, ale możliwości jest znacznie więcej. Na bazie straciatelli można też przygotować pyszne, śmietankowe desery w pucharkach, biszkoptowe ciasto, sernik oraz przepyszny tort. Wszystkie te smakołyki możesz przyrządzić domowym sposobem samodzielnie, ale doskonałym rozwiązaniem będzie również kupno oferowanego przez nas stabilizatora Lilly o smaku straciatella, który możesz użyć zarówno do lodów, jak i do ciast i tortów.