Wczytuję dane...

Narzędzia do modelowania masy cukrowej – do czego służą?

Narzędzia do modelowania masy cukrowej – do czego służą?

Artystyczne torty i wypieki co roku znajdują w naszym kraju coraz większe grono pasjonatek. Nie można się temu dziwić, ponieważ gwarantują one nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale również estetyczne. Kolorowe torty o oryginalnych kształtach ozdobione figurkami i ozdobnymi kształtami to doskonały pomysł na urozmaicenie dziecięcych urodzin i imienin lub rodzinnej uroczystości. Do przygotowania takich pyszności niezbędna jest jednak nie tylko czekolada i masa cukrowa, ale również specjalne narzędzia do modelowania. Jakie przydadzą Ci się na początek i do czego służą poszczególne akcesoria? Odpowiadamy!

Skalpel do cięcia masy cukrowej, czyli podstawa

Podstawą przy wszelkich czynnościach związanych z cukiernictwem artystycznym jest posiadanie dobrego skalpela do masy cukrowej. Co prawda niektóre osoby próbują wycinać kształty przy pomocy zwykłych nożyków kuchennych, ale my zdecydowanie tego nie polecamy. Dlaczego? Przede wszystkim dla tego, że… nie do tego one służą. Narzędzie do modelowania masy cukrowej musi być niewielkie, cienkie i bardzo precyzyjne. Żaden nóż nie będzie tu w stu procentach odpowiedni, niezależnie czy będzie to nóż do chleba, mięs czy szatkowania warzyw.

Masa cukrowa – czym ją modelować?

Skalpel do masy cukrowej jest niezbędny, ale prawda jest taka, że przy pomocy tylko tego narzędzia będziesz miała bardzo ograniczone pole do popisu. Z pewnością potrzebne będą Ci inne narzędzia do modelowania. Nie musi być ich szczególnie dużo, ale kilka podstawowych akcesoriów na pewno Ci się przyda. Polecamy przede wszystkim:

  • Radełko – to jedno z najpraktyczniejszych narzędzi do modelowania masy cukrowej. Radełka są zazwyczaj wyposażone w kilka ostrzy, które umożliwiają tworzenie wzorzystych linii;
  • Narzędzie z końcówkami-kulami – przydaje się ono do wyciskania w masie idealnie okrągłych otworów, w których można umieścić na przykład dekoracyjne pastylki czekoladowe lub oczy modelowanych postaci;
  • Rysiki o różnych rozmiarach – nacięcia i wcięcia, dziurki, niewielkie, dekoracyjne wzorki… to tylko niektóre rzeczy, które można wykonać przy pomocy rysików;
  • Nożyk – przyda się podczas modelowania zamiast skalpela, gdy będzie Ci zależało na bardziej „plastycznym”, a mniej dokładnym efekcie.

To oczywiście tylko kilka narzędzi do modelowania masy cukrowej. Z pewnością przydadzą Ci się także narzędzia zakończone kształtami muszelek, gwiazdek czy serduszek oraz specjalne pędzelki do nakładania kleju spożywczego, sypkiego barwnika lub brokatu. Powodzenia!