Wczytuję dane...

Słodkie wypieki na Wielkanoc – nasze pomysły!

Święta Wielkanocne to czas, w którym na stołach w polskich domach goszczą nie tylko tradycyjne potrawy, ale także przepyszne słodkości. Z uwagi na to, że w ostatnich dniach już na dobre weszliśmy w świąteczny klimat, klientkom sklepu Sugar-Craft oraz czytelniczkom naszego bloga chcemy przedstawić kilka naszych pomysłów na słodkie, wielkanocne wypieki. Jesteście ciekawe, co przygotowaliśmy? No to zaczynamy!

Babka majonezowa z czekoladą, czyli tradycja w nowej odsłonie

Bez dwóch zdań, tradycyjnej babki nie może zabraknąć na żadnym wielkanocnym stole. Podobno nazwę tego wypieku „wymyślił” w XV wieku król Stanisław Leszczyński, któremu jego kształt przypominał turban noszony przez słynnego Ali Babę. Ile jest w tym prawdy, a ile legendy? Trudno powiedzieć, jednak nie ulega wątpliwości, że dzisiaj babka z dodatkiem czekolady lub obsypana cukrem pudrem jest – obok mazurka – naszym najbardziej „wielkanocnym” wypiekiem.

Proponowana przez nas babka majonezowa to tradycja w nowej odsłonie. Jej przygotowanie nie różni się znacząco od przygotowania klasycznej babki. Wystarczy tylko w ostatniej fazie mieszania składników dodać do nich około 2/3 szklanki majonezu i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dzięki majonezowi ciasto staje się mięciutkie, delikatne i puszyste. A co na babkę? Najlepsza będzie płynna, deserowa czekolada lub cukier puder.

Sernik + cukier puder = idealne połączenie!

Z pewnością wiele osób wyznaje zasadę, że najprostsze przepisy są najlepsze. Tradycyjny sernik z cukrem pudrem jest tego najlepszym przykładem. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników – wystarczy twaróg, jajka, masło, cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanka i mąka ziemniaczana. Do tego zestawu można dodać także startą skórkę cytryny, która doda oryginalnego, nieco kwaśnego smaku.

A dlaczego jako dodatek preferujemy cukier puder zamiast czekolady? Sernik z cukrem pudrem jest po prostu łagodniejszy i ma delikatniejszy smak. To doskonałe urozmaicenie w okresie wielkanocnym, w którym jesteśmy wręcz bombardowani słodkimi wypiekami.

A może ciasto marchewkowe?

Wiosenne słońce, coraz dłuższe i cieplejsze dni sprzyjają wypiekom świeżym i niezbyt słodkim – takim, jak ciasto marchewkowe. Lekkie i delikatne ciasto marchewkowe jest banalnie proste w przygotowaniu, jego zrobienie nie wymaga wiele czasu, a smakuje chyba każdemu. Do urozmaicenia smaku z wierzchu można pokryć je dowolnym dodatkiem. Czekolada? Masa waniliowa? Cukier puder? Orzechy? To już zależy tylko od Ciebie!