Wczytuję dane...

Czym się różni czekolada gorzka od deserowej?

Czym się różni czekolada gorzka od deserowej?

Chyba nie ma osoby, która nie miałaby słabości do czekolady. Owszem, nie każdy jest amatorem bardzo słodkiej, klasycznej tabliczki mlecznej lub białej, ale jest przecież alternatywa w postaci czekolady gorzkiej – czekolady, którą często nazywa się również deserową. Czy słusznie? W dzisiejszym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, czy czekolada deserowa to faktycznie to samo co gorzka.

Czekolada mleczna a czekolada gorzka

Ten krótki wpis zaczniemy od scharakteryzowania dwóch najpopularniejszych rodzajów czekolad. Na początku zaznaczmy, że typ słodkości określa się na podstawie ilości użytej do produkcji miazgi kakaowej. I tak czekoladą mleczną określamy czekoladę, która zawiera nie więcej niż 50% miazgi kakaowej. W rzeczywistości najpopularniejsze czekolady mleczne zawierają około 20% miazgi kakaowej, dużą ilość mleka, kilkadziesiąt procent cukru, a także substancje smakowe i aromatyczne.

Czekolada gorzka natomiast powinna posiadać przynajmniej 70% miazgi kakaowej, choć zdarzają się również takie, które zawierają jej nawet ponad 90%. Skład uzupełnia tłuszcz kakaowy i cukier – na stosunkowo niskim poziomie. Pozostaje pytanie – gdzie w tym wszystkim jest miejsce na czekoladę deserową i jak odróżnić ją od gorzkiej?

Czekolada deserowa – charakterystyka

Być może zauważyłaś, że między ilością miazgi kakaowej w czekoladzie mlecznej i gorzkiej jest pewna luka – tak, te 20% między 50 a 70 procentami wypełnia właśnie czekolada deserowa. Za czekoladę deserową uznaje się czekoladę, która w składzie posiada ma od 50 do 70% miazgi kakaowej – choć zdarzają się osoby, które początek tej granicy ustawiają nawet na 30%. Osoby te występują jednak w mniejszości, a taki pogląd jest tym bardziej dyskusyjny, że – jak wspomnieliśmy – w ogólnych standardach nawet czekoladę zawierającą w składzie 40% miazgi kakaowej uznaje się za mleczną.

Czekolada deserowa, w zależności od rodzaju, może zatem być zarówno – nieco zdrowszą niż mleczna tabliczka – słodką przekąską, jak również wyrafinowanym dodatkiem do potraw, dań i wykwintnych deserów.

Zalety czekolady deserowej

Największą zaletą czekolady deserowej jest to, że stanowi bardzo udany kompromis między tabliczką mleczną a gorzką. Dobrej jakości czekolada deserowa w składzie ma nie tylko dość wysoki procent miazgi kakaowej, ale także tłuszcz kakaowy. Poza tym pamiętaj – im ciemniejsza czekolada, tym lepiej! Kakao dostarcza do organizmu między innymi kalorie i magnez, a co za tym idzie – dodaje energii i poprawia nastrój.