Czym się różni czekolada gorzka od deserowej?
![Czym się różni czekolada gorzka od deserowej? Czym się różni czekolada gorzka od deserowej?](https://static1.redcart.pl/templates/images/thumb/14401/150/150/pl/0/templates/images/blog/14401/bddc8013879b0814102203f22a75b444.jpg)
Chyba nie ma osoby, która nie miałaby słabości do czekolady. Owszem, nie każdy jest amatorem bardzo słodkiej, klasycznej tabliczki mlecznej lub białej, ale jest przecież alternatywa w postaci czekolady gorzkiej – czekolady, którą często nazywa się również deserową. Czy słusznie? W dzisiejszym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, czy czekolada deserowa to faktycznie to samo co gorzka.
Czekolada mleczna a czekolada gorzka
Ten krótki wpis zaczniemy od scharakteryzowania dwóch najpopularniejszych rodzajów czekolad. Na początku zaznaczmy, że typ słodkości określa się na podstawie ilości użytej do produkcji miazgi kakaowej. I tak czekoladą mleczną określamy czekoladę, która zawiera nie więcej niż 50% miazgi kakaowej. W rzeczywistości najpopularniejsze czekolady mleczne zawierają około 20% miazgi kakaowej, dużą ilość mleka, kilkadziesiąt procent cukru, a także substancje smakowe i aromatyczne.
Czekolada gorzka natomiast powinna posiadać przynajmniej 70% miazgi kakaowej, choć zdarzają się również takie, które zawierają jej nawet ponad 90%. Skład uzupełnia tłuszcz kakaowy i cukier – na stosunkowo niskim poziomie. Pozostaje pytanie – gdzie w tym wszystkim jest miejsce na czekoladę deserową i jak odróżnić ją od gorzkiej?
Czekolada deserowa – charakterystyka
Być może zauważyłaś, że między ilością miazgi kakaowej w czekoladzie mlecznej i gorzkiej jest pewna luka – tak, te 20% między 50 a 70 procentami wypełnia właśnie czekolada deserowa. Za czekoladę deserową uznaje się czekoladę, która w składzie posiada ma od 50 do 70% miazgi kakaowej – choć zdarzają się osoby, które początek tej granicy ustawiają nawet na 30%. Osoby te występują jednak w mniejszości, a taki pogląd jest tym bardziej dyskusyjny, że – jak wspomnieliśmy – w ogólnych standardach nawet czekoladę zawierającą w składzie 40% miazgi kakaowej uznaje się za mleczną.
Czekolada deserowa, w zależności od rodzaju, może zatem być zarówno – nieco zdrowszą niż mleczna tabliczka – słodką przekąską, jak również wyrafinowanym dodatkiem do potraw, dań i wykwintnych deserów.
Zalety czekolady deserowej
Największą zaletą czekolady deserowej jest to, że stanowi bardzo udany kompromis między tabliczką mleczną a gorzką. Dobrej jakości czekolada deserowa w składzie ma nie tylko dość wysoki procent miazgi kakaowej, ale także tłuszcz kakaowy. Poza tym pamiętaj – im ciemniejsza czekolada, tym lepiej! Kakao dostarcza do organizmu między innymi kalorie i magnez, a co za tym idzie – dodaje energii i poprawia nastrój.