Wczytuję dane...

Torciki z budyniem, czyli prosty przepis na portugalskie smakołyki

Torciki z budyniem, czyli prosty przepis na portugalskie smakołyki

Prawdopodobnie wszystkich naszych czytelników zdążyliśmy już przyzwyczaić do tego, że na blogu Sugar-Craft lubimy dzielić się cukierniczymi inspiracjami z różnych zakątków świata. Dzisiaj zabierzemy Cię do słonecznej Portugalii, w której od wielu lat królują desery na bazie żółtek i cukru pudru. My proponujemy pyszne torciki z budyniem z ciasta francuskiego!

Proste rozwiązania są najlepsze

Chyba każdemu z nas zdarzyło się kiedyś spontaniczne zaproszenie bliskich lub znajomych na popołudniową kawę. Szybkie odkurzenie podłóg i sprzątnięcie salonu to jedno, ale trzeba też zadbać o deser, którym poczęstujemy gości. Ciasto, sernik, pączki? Nie starczy czasu, nie ma szans. Alternatywą mogą być natomiast portugalskie torciki z budyniem – deser z jednej strony wyrafinowany i oryginalny, a z drugiej – niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Pod warunkiem, że pod ręką masz potrzebne składniki, takie jak jajka, ciasto francuskie czy cukier puder.

Pasteis de nata, bo tak oryginalnie nazywają się owe ciasteczka, są jednym z najbardziej rozpoznawalnych słodkości kuchni portugalskiej i jeśli będziesz miała okazję odwiedzić Porto czy Lizbonę, koniecznie spróbuj ich w tamtejszej kawiarni. Te niezwykle słodkie i kruch torciki po raz pierwszy powstały w klasztorze Hieronimitów w Belem, z czego, nawiasem mówiąc, wzięła się ich inna nazwa – Pasteis de Belem. Jak w takim razie przygotować te torciki i wpuścić do swojego domu nieco portugalskiego słońca?

Czego potrzebujesz – ciasto francuskie, jajka i cukier puder

Przygotowanie Pasteis de Belem jest naprawdę proste i zajmuje około 30 minut. Co więcej, całkiem możliwe, że wszystkie niezbędne składniki masz w kuchennej szafce, a jeśli nie – z pewnością znajdziesz je w najbliższym sklepie spożywczym.

Na początku rozwiń na stolnicy kupione w markecie ciasto francuskie, które z pewnością starczy na kilkanaście pysznych torcików. Następnie pokrój je w kwadraty o bokach długich na około 5-7 cm i wypełnij nimi małe foremki na babeczki.

Następnie zagotuj dwie szklanki mleka z łyżeczką masła i intensywnie mieszając, dosyp 35 g mąki zmieszaną ze szczyptą soli i 200 g cukru. Pozwól tej mieszance gotować się krótką chwilę, a następnie – po przestudzeniu – wrzuć do rondelka jedno jajko, pięć żółtek i opakowanie cukru waniliowego. Mieszaj całość aż powstanie jednolita, gęsta masa. Gdy masa jest wyrobiona, możesz przelać ją do przygotowanych foremek. Teraz wystarczy już tylko piec torciki przez około 10 minut w 220˚C z termoobiegiem, a po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

I gotowe! Nie zachęcamy do spożywania alkoholu, ale torciki Pasteis de Belem z cukrem pudrem najlepiej smakują z lampką dobrego porto i muzyką fado w tle. Goście z pewnością będą zachwyceni!