Wczytuję dane...

Cukier puder – zrób go sama!

Cukier puder – zrób go sama!

Cukier puder bardzo często jest zwieńczeniem przygotowanego wypieku czy deseru. Używamy go między innymi do pączków, serników, babek czy faworków… listę tę moglibyśmy pewnie ciągnąć w nieskończoność. Problem pojawia się wtedy, gdy potrzebujemy cukru pudru, a okazuje się, że nie mamy go w kuchennej szafce. Ale, no właśnie… czy faktycznie jest to problem? Nic z tych rzeczy! Cukier puder możesz w dosłownie kilka minut przyrządzić samodzielnie, a my w poniższym artykule powiemy Ci, jak to zrobić.

Cukier puder – kupować czy robić samodzielnie?

Zanim powiemy, jak zrobić cukier puder w domu, odpowiedzmy na jedno pytanie. Skoro przygotowanie go jest tak proste, jak twierdzimy, to czy w ogóle opłaca się kupować go w sklepie? Cóż, to zależy od tego, czego potrzebujesz.

W wielu sklepach z produktami cukierniczymi – jak na przykład w naszym Sugar-Craft – dostępne są cukry pudry nietopliwe. Takie produkty podczas wytwarzania są poddawane procesowi powlekania uwodornionymi tłuszczami roślinnymi. To właśnie dzięki temu cukier puder jest odporny na wilgoć i nie topi się pod wpływem temperatury. Taki produkt doskonale nadaje się do gofrów, pączków czy naleśników.

Od razu zatem zaznaczmy. Domowy cukier puder nie będzie odporny na wilgoć, ale też powiedzmy sobie szczerze – nie zawsze nam na tym zależy. Co więcej, przyrządzenie tego produktu domowym sposobem wiąże się z pewną oszczędnością.

Jak zrobić cukier puder w domu?

Przygotowanie cukru pudru w domowej kuchni jest banalnie proste. Sam cukier puder to zresztą nic innego jak drobno zmielony biały cukier (może być również trzcinowy, jeśli takie są Twoje preferencje!).

Najwygodniejszym sposobem na przygotowanie domowego cukru pudru jest odmierzenie pożądanej ilości cukru i wsypanie go do urządzenia mielącego. Może to być robot kuchenny, blender, moździerz, a nawet najprostszy młynek do kawy. Cały proces trwa około jednej minuty – dążymy po prostu do tego, by drobinki były jak najmocniej zmielone.

No dobrze, a co, jeśli nie masz pod ręką robota kuchennego, młynka do kawy czy moździerza? I na to znajdzie się sposób. Z pewnością pamiętasz, jak Twoja mama lub babcia rozdrabniała orzeszki ziemne lub orzechy włoskie przy pomocy wałka kuchennego. Z cukrem możesz postąpić w ten sam sposób. Rozsyp go na stolnicy, a następnie rozcieraj tak długo, aż powstanie z niego klasyczny cukier puder. Jasne, ta metoda jest nieco bardziej wymagająca od pierwszej, ale uwierz nam, jest równie skuteczna!