Wczytuję dane...

Mąka mące nierówna – jakiej mąki użyć do naleśników?

Mąka mące nierówna – jakiej mąki użyć do naleśników?

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Chętnie jemy je zarówno na śniadanie, jak również na obiad, podwieczorek czy kolację. Jedni uwielbiają naleśniki na słodko z owocami, czekoladą i cukrem pudrem, inni – wręcz przeciwnie, gustują w plackach wytrawnych: z warzywami, szpinakiem, serem czy kurczakiem i oryginalnym farszem. Można powiedzieć, że ile osób, tyle gustów. Wszelkiego rodzaju dodatki są jednak tylko zwieńczeniem dania. To, czy naleśnik będzie smaczny, zależy w dużej mierze od tego, jakich składników użyjemy do przygotowania placka. Dzisiaj odpowiemy na odwieczne pytanie: jaka mąka jest najlepsza do naleśników?

Mąka pszenna – podstawa udanych naleśników

Dla doświadczonych kucharzy i cukierników może to być oczywiste, niemniej osoby, które po raz pierwszy samodzielnie przygotowują naleśniki, mogą mieć wątpliwości, dlatego mówimy wprost – najlepszym rozwiązaniem do naleśników będzie mąka pszenna typu 450, 500 lub 550.

Wymienione typy mąki są wyprodukowane z optymalnie oczyszczonego zboża, dzięki czemu placki wyjdą delikatne i aksamitne. Jednocześnie nie będą się rozwarstwiać i rozpadać na mniejsze kawałki podczas smażenia. Warto również pamiętać o tym, że mąka pszenna zawiera gluten, który jest odpowiedzialny za odpowiednią elastyczność ciasta.

Po prostu – mąka pszenna typu 450, 500 lub 550 to gwarancja tego, że naleśniki wyjdą delikatne, elastyczne i neutralne w smaku. No i będą miały klasyczny, jasny i atrakcyjny kolor! To także jest istotne.

Szukając alternatywy…

No dobrze, a czy w takim razie osoby, które z jakiegoś powodu chcą lub muszą wyłączyć ze swojej diety produkty zbożowe, nie mogą cieszyć się pysznymi naleśnikami? Niekoniecznie! Mąkę pszenną można bowiem zastąpić innymi produktami, nieposiadającymi glutenu. Oczywiście, smak i konsystencja takich naleśników będą inne, co nie znaczy, że gorsze.

Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na mąkę kukurydzianą, którą stosuje się między innymi do przygotowywania placuszków, racuchów czy tortilli. Mąka kukurydziana ma specyficzny, słodkawy smak, ale spokojnie – nadaje się zarówno do naleśników na słodko, jak i na słono. Naleśniki przygotowane na bazie mąki kukurydzianej polecamy zresztą nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej – o ile placki na mące pszennej są po prostu miękkie i puszyste, o tyle te na mące kukurydzianej, są puszyste w środku, ale kruche z zewnątrz. Powinny zatem przypaść do gustu także tym, którzy po prostu są otwarci na nowości kulinarne!