Wczytuję dane...

Włoskie desery, które przygotujesz samodzielnie

Włoskie desery, które przygotujesz samodzielnie

Kuchnia włoska niezmiennie kojarzy nam się z wyrafinowanymi makaronami, pyszną, neapolitańską pizzą, owocami morza, cappuccino i wykwintnym winem. Ale Italia to nie tylko pyszne dania i potrawy obiadowe, ale także unikalne desery, które zawładnęły sercami i podniebieniami osób na całym świecie. Ważne jest jednak to, że by ich skosztować, nie musisz lecieć do Rzymu, Neapolu czy Florencji. Ba!, nie musisz nawet wydawać pieniędzy w cukierni. Wiele z najlepszych włoskich deserów możesz przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. My wybraliśmy kilka, które są szczególnie warte polecenia.

Panna Cotta i tiramisu – włoska klasyka w Twoim domu

Panna Cotta i tiramisu to zdecydowanie najbardziej znane włoskie desery – oba są niezwykle proste w przygotowaniu i z pewnością bez problemu poradzisz sobie z tym zadaniem. Nie będziemy się w tym miejscu zbytnio rozpisywać na ich temat, ponieważ na naszym blogu Sugar Craft pisaliśmy już artykuły zarówno o Panna Cotcie, jak również o tiramisu. Powiemy tylko tyle, że i jeden, i drugi deser przyrządzisz w około 30 minut (nie licząc chłodzenia w lodówce!). Te dwa klasyki to zdecydowanie odpowiedni wybór na gorące letnie popołudnia i kawy w gronie rodziny, bliskich i znajomych. Warto pamiętać, że zarówno Panna Cotta, jak i tiramisu we Włoszech występują w różnych wariantach, więc nie bójmy się eksperymentować!

Torta di ricotta, czyli włoski sernik

Nasz tradycyjny polski sernik jest przepyszny, ale ileż można go jeść! My proponujemy oryginalną alternatywę rodem ze słonecznej Italii. Torta di ricotta to nic innego jak sernik na bazie serka ricotta. Ma zwartą, skonsolidowaną konsystencję, ale jest dość wilgotny, dzięki czemu sprawia wrażenie lekkiego i bardziej delikatnego. Tym, co cechuje sernik torta di ricotta, jest nie tylko duża ilość migdałów i rodzynek, ale również fantastyczny aromat świeżych pomarańczy. Takie połączenie sprawia, że włoski sernik jest deserem dość orzeźwiającym, a co za tym idzie – idealnym na lato!

Powiew Sycylii w Twoim domu – włoskie cannoli

Cannoli to nadziewane kremem rurki, które stały się słynnym na cały świat symbolem Sycylii. Przygotowanie cannoli nie jest trudne, jeśli chodzi o same składniki. Największym problemem może się okazać kupno specjalnych metalowych rurek do formowania ciastek, aczkolwiek obecnie bez większych kłopotów można kupić je w internecie. Cannoli smaży się w głębokim tłuszczu i wypełnia nadzieniem na bazie kremu ricotta, który można wzbogacić o ulubione dodatki. Z wierzchu posypane cukrem pudrem i wzbogacone o ulubione owoce cannoli smakuję przepysznie!