Wczytuję dane...

Domowe lody śmietankowe – jak je zrobić?

Domowe lody śmietankowe – jak je zrobić?

Któż z nas nie uwielbia pysznych, klasycznych lodów śmietankowych? Są one niezbędnym elementem każdego wakacyjnego wyjazdu nad polskie morze lub za granicę, a coraz częściej także naszej miejskiej codzienności. I choć wielu z nas ma swoją ulubioną lodziarnię, warto pamiętać, że przepyszne lody śmietankowe w prosty sposób możemy zrobić we własnej domowej kuchni. O tym, jak je przygotować, opowiadamy poniżej.

Lody śmietankowe – składniki

Przygotowanie domowych lodów śmietankowych jest naprawdę banalnie proste i istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie musisz nawet specjalnie kompletować składników – bardzo możliwe, że wszystko, co potrzebne, znajdziesz w kuchennych szafkach.

Do przygotowania lodów w wersji podstawowej potrzebujesz śmietankę 36%, mleko i klasyczny, biały cukier. Śmietanki i mleka powinniśmy użyć w proporcjach 2:1 – na przykład 600 ml śmietanki i 300 ml mleka. Do tego potrzebujemy około 80-90 g cukru. Pamiętajmy jednak o tym, że w zależności od tego, dla ilu osób przygotowujemy deser, będziemy musieli zwiększyć proporcje.

Takie składniki umożliwią nam przygotowanie klasycznych lodów śmietankowych, które oczywiście możemy wzbogacić o dodatkowe składniki – pastylki czekoladowe lub kostkę czekolady, bakalie lub orzechy. Wszystko zależy wyłącznie od naszych preferencji. Warto też mieć pod ręką klasyczne kakao do posypania lodów oraz suche wafle.

Jak przygotować lody śmietankowe krok po kroku?

Jak zrobić domowe lody śmietankowe krok po kroku? Na początku musimy wlać do garnka połowę śmietanki, dosypać cukier i podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści. W kolejnym kroku zdejmujemy garnek z ognia, dolewamy pozostałą część śmietanki i mleko, a następnie intensywnie miksujemy tak długo, aż w garnku powstanie jednolita masa.

Wówczas całość możemy przelać do pojemnika, który umieszczamy w zamrażalce na około 30-40 minut. Po tym czasie znów masę dokładnie miksujemy, jeśli chcemy – dosypujemy pastylki czekoladowe, bakalie lub pokruszone orzechy – i odkładamy z powrotem do zamrażalnika – tym razem aż do momentu zamrożenia, czyli przez kilka godzin.

Po wyjęciu z zamrażalki lody przekładamy do miseczek i posypujemy kakao. Do tego warto dołożyć klasyczny wafelek i – jeśli chcemy – świeże owoce. W ten sposób w banalnie prosty sposób uzyskujemy pyszny deser lodowy, który znakomicie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi czy rodzinnej uroczystości. Zrobienie domowych lodów śmietankowych wcale nie jest trudne, prawda?