Wczytuję dane...

Przygoda z cukiernictwem artystycznym – jak ją zacząć?

Przygoda z cukiernictwem artystycznym – jak ją zacząć?

Współcześnie, odwiedzając miejskie cukiernie i kawiarnie, co rusz w oczy rzucają nam się efektowne torty i ciasta artystyczne, które zachwycają kolorami, formami i ręcznie robionymi dekoracjami. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób chce spróbować swoich sił w cukiernictwie artystycznym – w końcu któż nie chciałby podczas uroczystości zachwycić swoich bliskich samodzielnie przygotowanymi pysznościami? Tu oczywiście powstaje pytanie – czy do przygotowania takich tortów niezbędne jest ukończenie kursów i specjalnych szkoleń? Czy też przygodę z cukiernictwem artystycznym można zacząć ot tak? Sprawdźmy!

Kurs – szybki sposób na naukę cukiernictwa

Zacznijmy od kursów. Współcześnie wiele cukierni – a także samych cukierników – oferuje udział w najróżniejszych kursach i szkoleniach z cukiernictwa artystycznego. W zależności od programu takich spotkań i czasu trwania (dostępne są zarówno kursy jedno-, jak również kilkudniowe) nauczymy się różnych podstaw cukiernictwa artystycznego – od wykorzystywania poszczególnych produktów spożywczych i wykonywania ręcznych dekoracji, po tworzenie niepowtarzalnych kompozycji smakowych.

Tutaj musimy zaznaczyć, że cukiernictwo artystyczne – choć przykuwa uwagę przede wszystkim oryginalnym wyglądem tortów i ciast – to nie tylko estetyka, ale również oryginalny smak. Takie torty bardzo często przygotowywane są na bazie indywidualnie dobranych składników, dlatego wiedza na temat kompozycji smaków i aromatów jest niezwykle ważna. Jeśli zatem dotychczas nie mieliśmy okazji na spróbowanie się w cukiernictwie jako-takim, wybierając się na kurs, powinniśmy wybrać taki, na którym nauczymy się również tworzenia kompozycji smakowych.

Czy kursy cukiernictwa artystycznego mają jakieś wady? Oczywiście – cenę. W zależności od tego, kto prowadzi szkolenia, jak długo trwają i jaki zakres obejmują, mogą one kosztować od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych.

Samodzielna na nauka, czyli alternatywa dla kursu

Tańszą alternatywą dla kursów cukiernictwa artystycznego jest samodzielna nauka. Tutaj jednak musimy mieć już pewną wiedzę na temat tworzenia kompozycji smakowych i dobierania poszczególnych składników. Przydadzą się także pewne umiejętności manualne oraz przynajmniej podstawowe doświadczenie w samodzielnym robieniu ciast i tortów. Niezbędne będzie także skompletowanie wszystkich potrzebnych produktów spożywczych i akcesoriów. Te jednak znajdziesz w naszym sklepie Sugar Craft, gdzie mamy zarówno różnego rodzaju masy cukrowe, stabilizatory i polewy czekoladowe, jak również narzędzia do modelowania.