Ciekawe wykorzystania produktów cukierniczych

Wśród dziesiątek różnych propozycji produktów cukierniczych z pewnością znajdziesz takie, które będą najbardziej odpowiednie dla Ciebie. Jednak wielość ofert może czasami przytłoczyć – dlatego stworzyliśmy poradnik z kilkoma ciekawymi przykładami wykorzystania różnych produktów cukierniczych. Być może to właśnie tutaj odnajdziesz propozycję, która jest najlepsza dla Ciebie.
Pasty smakowe cukiernicze
Produkt bardzo często wykorzystywany w cukiernictwie, głównie z uwagi na swoją uniwersalność. Wystarczy, że wybierzesz pastę o konkretnym smaku i możesz za jej pomocą urozmaicić przygotowywane przez siebie słodkości. Na podstawie wysokiej jakości pasty możesz stworzyć wyjątkowy smak lodów, deserów takich jak panna cotta czy różnorakich musów, a nawet pralin lub masy i kremu do ciasta. Tego typu pastę najczęściej łączymy z ubitą śmietaną. Masz dziesiątki możliwości smakowych: owoce tropikalne, jagody i jeżyny, smaki typu tradycyjny kajmak czy cappuccino, a nawet tak niezwykłe smaki jak guma balonowa.
Kolorowe posypki i barwniki
Większość z nas bardzo dobrze zna kolorowe posypki – to za ich pomocą najczęściej dekorujemy polewy świątecznych pierniczków. Wykorzystanie posypki to świetna okazja na umożliwienie dzieciom bezpiecznej zabawy w kuchni, aby zachęcić je do gotowania i pieczenia. Kolorowa posypka może zostać tradycyjnie umieszczona na polewie ciasta czy ciasteczek. Możesz także wykorzystać ją jako ozdobę kremu lub lodów i zmieszać je z masą tych deserów. Za pomocą kolorowej posypki można także wykonać różne ciekawe kształty – wysyp posypkę w kształt foremki na ciasteczka i ciesz się kolorową ozdobą.
Podobną funkcję mogą spełnić barwniki – dodane do polewy, kremów czy masy ciasta nadadzą słodkości wyjątkowy kolor i sprawią, że deser będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.
Kremy i masy
Kolejny produkt, który jest niezwykle uniwersalny. Najczęstsze zastosowania do dekoracja ciast czy muffinków i babeczek. Krem może stać się również pysznym dopełnieniem przekładanego biszkoptu, a także sprawić, że lody będą smakować jeszcze lepiej. Są też świetnym sposobem na wypełnienie pączków i innych nadziewanych słodkości. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać krem do śniadaniowych pankejków, tostów francuskich czy cienkich naleśników crepes.