Wczytuję dane...

Jak wykorzystać pastylki czekoladowe do własnych wyrobów?

Jak wykorzystać pastylki czekoladowe do własnych wyrobów?

Czekolada jest chyba najpopularniejszym deserem na świecie. Można ją spotkać w wielu formach — zwykłej tabliczki, kremu, musu, a także pralinki i słodkiej posypki. Chociaż czekolada sama w sobie jest twarda, to roztapia się pod wpływem ciepła. Dzięki temu można ją w prosty sposób wymieszać z innymi składnikami. Dla ułatwienia tego procesu powstały pastylki czekoladowe. Sprawdź jak z nich korzystać, aby stworzyć piękne dekoracje.

Pastylki czekoladowe — nie tylko dla cukierników

Chociaż eleganckie desery i wykwintne pralinki kojarzą się często z wyrobami doświadczonych cukierników, to samo ich przygotowanie nie musi być trudne. Wystarczy dysponować dobrym zapleczem produktowym, aby w zaciszu własnej kuchni stworzyć słodkie dzieła sztuki. Do przygotowania polewy, która pokryje tort, możesz wykorzystać pastylki czekoladowe.

Kształt i gramatura pastylek powstały z myślą o ich wygodzie użytkowania. Są niewielkich rozmiarów, dlatego w prosty sposób można je roztopić. Tradycyjną tabliczkę czekolady trzeba długo trzymać na małym ogniu, często ją przy tym mieszając. W przeciwnym razie może się przypalić. Pastylki, dzięki swojej lekkości, roztapiają się szybko i nawet amator powinien poradzić sobie z tym procesem.

Sposób przygotowania masy z pastylek czekoladowych

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, proces roztapiania drażetek jest o wiele prostszy, niż w przypadku klasycznej tabliczki czekolady. Można go przeprowadzić na kilka sposobów, wykorzystując do tego garnek z wodą, miskę i palnik, ale także kuchenkę mikrofalową.

Pierwszym, standardowym sposobem roztapiania dropsów jest kąpiel wodna. Wystarczy zagotować wodę w małym garnku, a gdy zacznie wrzeć, położyć na nim miskę z dropsami. Już po chwili pastylki czekoladowe zaczną się rozpuszczać. Pamiętaj, tylko aby od czasu do czasu wymieszać masę.

Przy roztapianiu drażetek czekoladowych można również skorzystać z mikrofali. Tutaj należy jednak pamiętać, aby używać tylko z naczyń dostosowanych do tego rodzaju kuchenek.

Pastylki czekoladowe — moc smaków i kolorów

Na rynku dostępnych jest wiele smaków, kolorów i rodzajów pastylek czekoladowych. Możesz więc wybierać produkty w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Do dekoracji tortów możesz użyć białej czekolady, natomiast do eleganckich pralinek świetnie sprawdzi się jej ciemny odpowiednik.

W naszej ofercie znajdziesz czekoladę białą, ciemną i mleczną, o różnych zawartościach kakao i tłuszczu.  Wszystkie sprzedawane są w ekonomicznych, kilkukilogramowych opakowaniach.