Wczytuję dane...

Owocowe desery przez cały rok - prosto z Twojej kuchni

W sezonie letnim jesteśmy kuszeni owocami z ulicznych straganów czy osiedlowych sklepików, a część z nas ma dostęp do własnych zbiorów z ogrodu lub działki. Jest to idealna przekąska w trakcie dnia - szybka, odświeżająca i zdrowa!

Jednak poza jedzeniem ich w postaci prosto z krzaka pamiętajmy o całej gamie przetworów, które możemy z nich uzyskać. Dżemy i konfitury będą idealnym dopełnieniem na stole niezależnie od pory roku, a przechowywane w odpowiednich warunkach będą gotowe do użycia kiedy tylko najdzie nas ochota na odrobinę przyjemności nawet poza sezonem.

 Na kwaśno i na słodko

Wyroby cukiernicze mają wiele oblicz, a dodatki takie jak czekolada mogą być wykorzystywane w wielu przepisach o skrajnie różnych smakach - słodki smak uzyskamy dzięki czekoladzie mlecznej, a bardziej wytrawny smak uzyskamy dzięki czekoladzie ciemnej. Najwygodniejszą formą są czekoladowe pastylki, które z łatwością rozpuszczają się w cieście lub można użyć roztopionej masy jako polewy.

Podobnie jest z owocami - truskawki będą podkreślały kremowy smak czekoladowych wypieków, a cytryna może stać się podstawą pod ciasta takie jak tarta z bezą. Dodatkowo desery takie jak Panna cotta czy Crème brûlée nie mogą obyć się bez owocowej polewy lub świeżych ozdobników. Pamiętajmy o tym, że podczas pieczenia ogranicza nas tylko wyobraźnia, a wykorzystując składniki wysokiej jakości tworzenie wypieków będzie czystą przyjemnością.

Nie rezygnuj z owocowych smaków nawet w zimie

Kiedy sezon na świeże owoce mija, nie oznacza to, że musimy z nich całkowicie zrezygnować aż do następnego lata. Na ratunek przychodzą pasty smakowe dostępne w wielu wariantach, takich jak malina, jeżyna czy gruszka, ale również w bardziej egzotycznych odmianach -  mango, marakuja lub kiwi. Nadają się one jako dodatek do ciast na zimno, a dodatkowo dzięki nim możemy przygotować pyszne lody w domowym zaciszu lub lodziarni!
A co jeśli poza smakiem szukamy również czegoś przyciągającego wzrok?

W takiej sytuacji odpowiedzią na to pytanie są żele i polewy cukiernicze, które możemy wykorzystać do zdobienia tortów. Umiejętnie położona polewa lustrzana wprawi w zachwyt nawet doświadczonych cukierników. Owocowe żele to także źródło witamin, więc słodka przyjemność w postaci kawałka tortu lub babeczki dostarcza nam składników odżywczych potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że odrobina dobroczynnych elementów nie sprawia, że słodycze są zbilansowanym posiłkiem!