Wczytuję dane...

Bogata historia wyrobów czekoladowych

Bogata historia wyrobów czekoladowych

Czekolady nie trzeba nikomu przedstawiać – właściwie każdy z nas próbował tego wyjątkowego przysmaku i ma swoje preferencje. Czekolada gorzka, mleczna, biała, deserowa, różowa – na rynku znajdziemy różne wersje czekolady, nawet takie dedykowane osobom uczulonym na popularne składniki. Kakaowe słodkości mają długą historię, którą przedstawiamy poniżej.

Starożytne czekolady początki

Smakowe właściwości kakao zyskały popularność już w czasach starożytnych. Kakaowiec był wykorzystywany przez Azteków – nie bez powodu w wielu kawiarniach i cukierniach znajdziemy propozycję pitnej czekolady po aztecku. Najczęściej to kompozycja czekolady i chili, są to faktycznie dwa główne składniki napoju Azteków. Dodawano tam również miód lub kukurydzę, a nasiona kakaowca rozcierano. Kakaowiec był także znany w społeczeństwie starożytnych Majów.

Do Europy czekolada przywędrowała właśnie z kontynentów Ameryki – nietrudno się domyślić, że przywiózł ją Krzysztof Kolumb i zastęp odkrywców, którzy wybrali się z nim na wyprawę.

Królowa europejskich salonów

Przetworzone ziarna kakaowca szybko podbiły serca Europejczyków. Nieprzyzwyczajeni do kompozycji smakowych, które przygotowywali Aztekowie, Europejczycy dostosowali je do własnych gustów. Tak powstała pierwsza czekolada mleczna – zmielone ziarna kakaowca połączono ze śmietaną i cukrem, tworząc kremy, musy i czekoladę pitną. Wyprodukowano specjalne, zdobne naczynia do picia i jedzenia czekolady, a w krajach zachodnich otworzono lokale dedykowane czekoladowym wyrobom.

Do Polski czekolada dotarła około sto lat po wejściu na dwory brytyjskie i francuskie – nasi rodacy po raz pierwszy kosztowali kakaowego przysmaku w XVIII wieku. Potrzeba było upływu kolejnych stu lat, aby powstało jedno z najważniejszych miejsc dla polskiej historii czekolady – w 1851 roku założono Parową Fabrykę Czekolady p.f. „C.E. Wedel”. Arystokracja i wszyscy zamożni obywatele zachwycili się czekoladowymi wyrobami i pitną czekoladą Wedla. Początek wieku XX także przyniósł powstanie fabryki Wawel.

Współczesne, czekoladowe bogactwo i nowe odkrycia

Dziś bez problemu każdy znajdzie swoją ulubioną czekoladę. Na rynku dostępne są dziesiątki różnorakich kompozycji smakowych i postaci czekoladowych wyrobów. Co ciekawe, historia czekoladowych odkryć nie zatrzymała się na gorzkiej i mlecznej czekoladzie w XVII wieku, czy białej czekoladzie stworzonej w 1930 roku – 2017 rok przyniósł odkrycie czwartego rodzaju naturalnej czekolady, czyli różowej, rubinowej czekolady Ruby. Otrzymano ją dzięki specjalnej odmianie rubinowych ziaren kakaowców. Jest ona naturalna, ponieważ do produkcji nie używa się żadnych dodatkowych barwników.