Wczytuję dane...

Jak zrobić praliny?

Jak zrobić praliny?

Wśród dziesiątek różnorakich propozycji deserów dostępne są takie, które chętnie przekąsimy na co dzień, jak i słodycze, które sprawdzą się na specjalne okazje. Właśnie takie są praliny – możemy wybierać z dziesiątek wersji smakowych, a dobra pralina zachwyca także wyglądem. Te wykonane własnoręcznie staną się jeszcze bardziej wyjątkowym prezentem, dlatego w dzisiejszym wpisie tłumaczymy, jak samodzielnie wykonać praliny.

Czym jest pralina?

Najprostsze wyjaśnienie brzmi – to ozdobna czekoladka z nadzieniem. Drobne praliny są nadziewane różnymi smakami i mają różnorakie kształty. Na terenie Unii Europejskiej miano praliny zyskuje czekoladka, której minimum 25% wagi to czekolada. Pralinki są kremowe, rozpływają się w ustach i jednocześnie delikatnie chrupią. Nic więc dziwnego, że ten deser ma królewski rodowód – prawdopodobnie pierwsze praliny pojawiły się na dworze najsłynniejszego króla Francji, czyli Ludwika XIV. Istnieją dwie wersje legendy o ich stworzeniu – jedna mówi, że sam król, największy we Francji miłośnik czekolady, wymyślił pralinki. Inna przyznaje autorstwo królewskiemu kucharzowi, którym był Clément Lassagne. Lassagne faktycznie otworzył własny lokal, w którym można było zakupić pralinki.

Jak stworzyć własne praliny?

Istnieje kilka podstawowych zasad, o których warto pamiętać przy tworzeniu pralinek. Kiedy je opanujesz, pozostaje tylko tworzenie kompozycji smakowych według Twoich preferencji lub gustu osoby, której chcesz tę słodkość podarować. Co musisz wiedzieć przed przystąpieniem do robienia pralin?

  • Temperowanie czekolady – to proces polegający na roztapianiu czekolady w określonej temperaturze i następnie schładzaniu jej. Dzięki temu po wyschnięciu czekolada pomoże stworzyć chrupiącą i błyszczącą warstwę, a często właśnie z tym kojarzymy wygląd pralin. Więcej o temperowaniu czekolady dowiesz się z naszego wpisu.
  • Mieszanka do czystych czekoladek – jedna z propozycji to proste czekoladki, które możesz stworzyć z mieszanki dowolnych tabliczek. Wystarczy więc roztopić dowolną czekoladę w procesie temperowania, a następnie zmieszać ją z zagotowaną słodką śmietanką. Możesz także po prostu połączyć roztopione tabliczki ulubionej czekolady.
  • Wiele przepisów na praliny to czekoladki w rodzaju trufli. Trufle czekoladowe przeważnie mają miękką konsystencję i są obtoczone różnymi posypkami. Możesz więc przygotować słodkie masy, które umieścisz w lodówce, aby po ostygnięciu formować niewielkie kulki. Jeżeli stworzysz masę na bazie masła orzechowego, możesz otrzymać unikatowy deser, jakim jest pralina orzechowa.