Wczytuję dane...

Wegańskie ciasta – zasady robienia i przepisy

Wegańskie ciasta – zasady robienia i przepisy

Na diecie wegańskiej nie musisz rezygnować z żadnych słodkości. Dziś dostępne są wegańskie lody, czekolady, cukierki i inne produkty. Znajdziemy także liczne przepisy na wegańskie ciasta, a większości z nich nie rozróżnisz od ich tradycyjnych pierwowzorów. Aby dobrze robić wegańskie ciasto, warto znać kilka podstawowych zasad, dlatego przedstawiamy je w tym artykule.

Niezbędne zamienniki

Warto przypomnieć, że dieta wegańska wyklucza nabiał, jajka i inne produkty odzwierzęce, lecz dla każdego z tych produktów, tak często wykorzystywanych w produkcji deserów, istnieje zamiennik. Możesz sięgnąć po gotowe zamienniki stworzone z różnych półproduktów, jak wegańska śmietanka czy wegańskie jajko.

Jednak nie musisz inwestować w tego typu produkty, które bywają droższe niż zwykła śmietanka i standardowe jajka. Najpopularniejszym zamiennikiem dla jajek jest tak zwane „jajko-glutek” z siemienia lnianego. Wystarczy, że zalejesz trochę siemienia lnianego gorącą wodą i odczekasz chwilę, a z mieszanki powstanie konsystencja przypominająca kisiel lub białko z kurzego jaja.

W niektórych ciastach nie musimy uwzględniać siemienia, jeżeli przepis wskazuje na użycie bananów – te popularne owoce sprawiają, że ciasto rośnie tak, jak po dodaniu jajek.

Masło najczęściej zastąpisz dowolnym tłuszczem, do deserów świetnie nadaje się ten kokosowy. Możesz także postawić na znaną wszystkim roślinną margarynę.

Zwykłe mleko bez problemu zamienisz na dowolne mleko roślinne, do pieczenia szczególnie sprawdza się to sojowe, ponieważ jest nieco bardziej tłuste niż mleko migdałowe, kokosowe i inne.

Z kolei alternatywą dla ubitej śmietanki kremówki może być schłodzone mleczko kokosowe. Jeżeli wybierzesz to z wysoką zawartością tłuszczu, wystarczy, że umieścisz je na kilka godzin w lodówce. Po otwarciu mleko stężeje w gęsty i słodki krem, a woda rozwarstwi się. Krem możesz od razu rozprowadzać po torcie czy cieście marchewkowym, doskonale sprawdzi się jako masa do tortu.

Sposób na wegański sernik

Jednym z ciast, które budzi najwięcej kontrowersji, jest wegański sernik. Istnieją dwie wersje tego przepisu: jeden to tak zwany tofurnik, a inny to serniko-podobna masa wykonana z orzechów nerkowca. Spód obydwu ciast często jest przygotowywany z mieszanki dowolnych orzechów i daktyli, ponieważ pomogą uformować stabilną masę, a jeżeli posiadasz wegańskie herbatniki, rozkrusz je tak jak te tradycyjne.

Masę tofurnika przygotowujemy z tofu, tłustego mleczka kokosowego, słodu – cukru, syropu z agawy i innych słodzików – soku z cytryny i dowolnego mleka roślinnego. Do zagęszczenia masy często wykorzystywane są kasza jaglana czy skrobia ziemniaczana.

W przypadku sernika z nerkowców należy najpierw zamoczyć orzechy, najlepiej przez noc, a następnie zblendować je na gładką masę. Podobnie jak w przypadku tofurnika dodajemy również mleczko kokosowe i sok z cytryny.