Masa Cukrowa Dama Chocolate 5 kg
To gotowa masa cukrowa o smaku i kolorze ciemnej czekolady. Pozwala na szybkie wykończenie tortów okolicznościowych. Nadaje się zarówno do ich powlekania, jak i wykonywania ozdób. Zawartość czekolady wynosi 42%, przez co świetnie zastępuje czekoladę plastyczną.
Stosowanie
Masa Cukrowa Dama Chocolate jest gotowa do obłożenia tortu i wykonania ozdób – wystarczy chwila wyrabiania rękami. Ozdoby można wycinać foremkami bądź formować ręcznie. Duże ozdoby mocuje się do tortu klejem spożywczym, zaś do mniejszych wystarczy woda. Aby uniknąć przyklejenia się masy do blatu warto wcześniej posypać go cukrem pudrem lub skorzystać z silikonowej podkładki. Masa po zastygnięciu jest niezwykle trwała, więc nie wymaga stosowania dodatkowych wzmocnień w postaci wykałaczek.
skład: czekolada 42% (cukier, nisko tłuszczowe kakao w proszku, masło kakaowe), cukier, syrop glukozowy, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol e422, olej roślinny (palmowy), substancja zagęszczająca: guma ksantanowa e415
kolor: brązowy
sposób użycia / przepis na obkładanie tortów
masę delikatnie wyrobić rękoma i rozłożyć na blacie posypanym cukrem pudrem lub na podkładzie z maty silikonowej. rozwałkować masę na placek większy niż powierzchnia tortu (tak żeby pokrył również jego boki - zakład ok. 15 cm). następnie za pomocą wałka lub na macie przenieść masę na tort (w celu dobrego przyklejenia masę cukrową kładziemy na tort pokryty masą maślaną). obkładanie tortu masą zawsze zaczynaj od równego rozłożenia masy i dokładnego przyklejenia jej do powierzchni, a następnie stopniowo należy obklejać boki tortu od górnej krawędzi ku dołowi, tak żeby pod masą nie znalazło się powietrze. wyrównaj górę i boki za pomocą packi cukierniczej, po czym dociśnij dolny brzeg przy podstawie i odetnij pozostałą część masy. ozdoby do masy najlepiej przyklejać za pomocą kleju spożywczego lub niewielkiej ilości wody. ozdoby wykonane z masy czekoladowej są bardzo stabilne i trwałe, nie wymagają dodatkowego usztywnienia wykałaczkami lub drucikami.