Wczytuję dane...

Jak wykorzystać pastę cukierniczą? 3 sposoby na deser idealny

Jak wykorzystać pastę cukierniczą? 3 sposoby na deser idealny

Dzięki specjalnym produktom cukierniczym możemy stworzyć desery wyjątkowe. Jednym z takich produktów są pasty cukiernicze. Mogą to być pasty smakowe, które są dostępne w wielu wersjach smakowych. Ten niepozorny produkt pomoże stworzyć słodycze, które Twoi klienci pokochają już od pierwszego kęsa.

 Jeżeli jesteś pasjonatem pieczenia i przygotowywania deserów, z powodzeniem wykorzystasz tego typu pastę w domowej kuchni. W tym artykule podpowiadamy, jak wykorzystać pastę cukierniczą, aby uzyskać wyjątkowy efekt.

Lody o unikatowej głębi smaku

Dobrej jakości pasta smakowa to doskonały sposób na stworzenie lodów Twoich marzeń. Pierwszym krokiem jest przygotowanie dobrej bazy, do tego potrzebujesz pełnotłustej śmietany (często mieszane są dwa jej rodzaje o różnej zawartości tłuszczu, na przykład 30% i 36%) i cukru. Wiele przepisów uwzględnia również dodatek mleka. Istotna jest jakość składników i ich pochodzenie, ponieważ najczęściej to właśnie ten aspekt decyduje o końcowym efekcie. Wtedy możemy mieć pewność, że bez sztucznych składników sekret pysznych lodów będzie tkwił w prostocie ich wykonania.

Kiedy już posiadasz śmietanową bazę, pozostaje jedynie zadecydować, jaką pastą smakową chcesz ją wzbogacić. Ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia. Do wyboru masz klasyczne smaki takie jak kawa, malaga czy karmel.

Poszukiwaczom bardziej nietypowych smaków rekomendujemy pastę o smaku gumy balonowej, ananasa lub coca coli.

Nadziewane wypieki

Kto z nas oprze się ciepłemu, drożdżowemu rogalikowi prosto z pieca? To doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Tradycyjnie wypełniamy je powidłami ze śliwek i innymi rodzajami konfitur. Tymczasem nadziewane rogaliki mogą smakować równie dobrze w wersji z odrobiną pasty smakowej czy kremem z dodatkiem tej pasty.

Warto poeksperymentować i przygotować rogaliki nadziewane o takich smakach, jakich nie sposób skosztować u Twojej konkurencji. Rogaliki z kremem o smaku ananasa z pewnością zaintrygują gości. Wszystkie pasty z tropikalnych owoców sprawdzą się do przygotowania lekkiego nadzienia, polecamy też pomarańczę, marakuję lub mango.

Kremy do zdobienia

Na przykład muffinek czy tortu. Babeczki to jedna z najprostszych form wypiekanych deserów, można przygotować wiele różnych wersji i zaoferować klientom pełną gamę klasycznych lub zaskakujących kompozycji smakowych. Pasta smakowa cukiernicza z czarnej porzeczki pozwoli uzyskać lekko kwaskowy krem, doskonały do przełamania smaku babeczek z jasnego, słodkiego ciasta.

Dzięki bogatej ofercie past smakowych z pewnością znajdziesz tę najlepszą dla siebie.