Wczytuję dane...

3 drożdżowe wypieki, które musisz przygotować

3 drożdżowe wypieki, które musisz przygotować

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez drożdżowych wypieków. To jedne z tych słodkości, które najlepiej pamiętamy z kuchni naszych babć i mam, goszczą na polskich stołach zarówno w specjalnej wersji na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. W książkach kucharskich znajdziesz dziesiątki przepisów na drożdżowe wypieki na słodko, ale także na te wytrawne. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy drożdżowe wypieki, które musisz wypróbować.

Klasyczny drożdżowy placek

Dobry zarówno na słodkie śniadanie, posmarowany zimnym masłem, jak i na deser. Sukces stworzenia dobrego ciasta drożdżowego tkwi w jego prostocie: przeważnie taki placek składa się właśnie z samego ciasta, jedynie z dodatkiem owoców i kruszonki. Możesz jednak pokusić się o stworzenie bardziej wyszukanej kompozycji smakowej, na przykład dodając białą czekoladę i maliny, orzechy takie jak pistacje czy pekany, różnego rodzaju konfitury, zwłaszcza te przygotowane samodzielnie.

Kruszonka również może być inna niż ta standardowa: dodaj do niej nieco cynamonu lub kardamonu, aby podkręcić smak ciasta. Do ciasta możesz wykorzystać zarówno drożdże mokre i suche, jak drożdże suche SAF INSTANT GOLD LESAFFRE.

Drożdżówki

Szybki zakup drożdżówki w szkolnym sklepiku lub w drodze do pracy to gwarancja udanej przerwy od codziennych obowiązków. Chyba każdy z nas ma ulubiony rodzaj drożdżówki – choć w cukierniach przeważnie dostępnych jest kilka klasycznych wersji, nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować z dodatkami do drożdżówek. Najważniejszy jest umiar, wtedy możemy cieszyć się smakiem pysznej drożdżówki bez poczucia nadmiaru aromatów i nut smakowych.

Klasyczne drożdżówki jemy z serem, z kruszonką i lukrem czy też owocami lub z makiem. Warto pokusić się o przygotowanie drożdżówek z sezonowymi owocami, jak rabarbar i truskawki późną wiosną, czereśnie, jagody w sezonie letnim czy soczyste śliwki w sezonie wczesnej jesieni.

Jeżeli prowadzisz lokal gastronomiczny, rozważ stworzenie takich drożdżówek. Zaoferujesz wtedy klientom możliwość zakupu ich ulubionego wypieku, a jednocześnie wyróżnisz się z tłumu doborem unikatowych dodatków do drożdżowego ciasta.

Drożdżowe rogaliki

Idealny sposób na udany deser – także wtedy, kiedy chcesz szybko coś przygotować i nie masz pomysłu na żadne inne słodkości. Ciasto na rogaliki musi mieć nieco luźniejszą konsystencję, niż to na placek lub drożdżówkę. Będziemy zawijać je w charakterystyczny kształt i wypełniać nadzieniem. Rogaliki doskonale sprawdzają się z nadzieniem z dżemu lub konfitury, szczególnie polecamy konfiturę morelową lub klasyczne powidła śliwkowe.

Do rogalików możesz także wykorzystać nadzienie czekoladowe, w tej roli świetnie sprawdzi się odrobina pastylek ciemnej czekolady 50%.

Lato to doskonały czas na drożdżowe wypieki. Stwórz je i przekonaj się sam.