Wczytuję dane...

Jak udekorować tort, ciastka i inne słodkości?

Jak udekorować tort, ciastka i inne słodkości?

Wielu z nas przyrządza domowe słodkości. Są pyszne, często proste w przygotowaniu i zawierają wyłącznie to, co sami wykorzystamy jako składniki. Domowy wypiek może także stać się prezentem na wyjątkową okazję, jak urodziny czy rocznice. Co zrobić, aby wypieki i inne słodkie wyroby były niepowtarzalne? Możemy samodzielnie je udekorować. Dziś przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na dekorowanie tortów, ciasteczek i innych wyrobów.

Zdobienia z masy cukrowej

Masa cukrowa to przyjaciel każdego, kto chce w kreatywny sposób ozdobić deser. Ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia – masę ze składników wysokiej jakości możemy ukształtować według własnych preferencji. Możesz zdecydować się na popularne kształty: różę, listki i inne motywy roślinne. Jeżeli chcesz wykonać dekorację z dbałością o najmniejsze detale, masa cukrowa jest doskonałym produktem do formowania na przykład figurek zwierzątek. To również świetny pomysł na wspólne przygotowywanie wypieków z najmłodszymi. Mogą w bezpieczny sposób lepić z masy cukrowej i uczyć się w kuchni od dorosłych.

Tradycyjne polewy i sosy

Czyli jeden z najprostszych i najczęściej wybieranych sposobów na dekorowanie domowych deserów. Mamy w zasięgu ręki polewy o najróżniejszych smakach – tradycyjne truskawki, czekoladę lub wanilię. Innym ciekawym sposobem na czekoladowe dekoracje są wyroby z temperowanej czekolady, która stanie się chrupka i błyszcząca.

Z kolei sosy świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów lodowych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentalnie podać je z ciastem. Wszyscy kojarzymy ciepłą szarlotkę z lodami, bitą śmietaną i polewą. Możesz spróbować podać w ten sposób inne ciasta, jak na przykład wciąż ciepłe brownie z owocami i dodatkowym sosem. Podobnie jak w przypadku polew, sosy występują w wielu różnych smakach. Czekolada, kawa, orzech, a także rzadziej wykorzystywane smaki jak mango lub smak owoców tropikalnych – wszystko zależy od Twoich preferencji.

Bogate dekoracje z kremu

To również jeden z najczęściej wybieranych sposobów dekorowania słodkości. Najprostszym sposobem jest równomierne pokrycie wypieku kremem, a następnie dodanie kolejnych dekoracji. Jednak za pomocą kremu możemy wykonać wzory i kształty, podobnie jak w przypadku masy cukrowej. Należy pamiętać, że krem nie jest tak samo plastyczny czy trwały jak masa. Dlatego te dekoracje są nieco mniej trwałe, ale jednocześnie zyskują na subtelności. Kremy możemy kształtować umieszczając je w specjalnym rękawie cukierniczym. Następnie wyciskamy krem przez specjalne nakładki ze wzorem.

Każda z tych dekoracji będzie wyjątkowa, kiedy wykonasz ją samodzielnie.