Masa cukrowa Rainbow, biała, 1 kg
Masa cukrowa znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Można ją mieszać z masami cukrowymi Rainbow w innych kolorach, co sprawi, że staną się bardziej pastelowe.
Pokrywanie tortów
Masę cukrową Rainbow białą – 1 kg, wystarczy przez chwilę ręcznie wyrabiać, aby stała się bardzo plastyczna. Następnie powinno się ją wałkować aż do uzyskania placka nieco większego niż powierzchnia tortu. Tak przygotowaną masę należy nałożyć na tort, najlepiej przyklei się do powierzchni pokrytej masą maślaną.
Ozdoby płaskie i dekoracja przestrzenna
Wycinanie płaskich ozdób najłatwiej robić przy pomocy foremki i noża. Dekorację przestrzenną formuje się w rękach. Przy bardziej delikatnych elementach proponujemy dodać masę do figurek Princess, która jest dostępna w sklepie.
skład: cukier, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny, skrobia kukurydziana, glicerol, woda, zagęstnik e145 (guma ksantanowa pochodzenia naturalnego), naturalny aromat waniliowy, barwnik
kolor: biały
sposób użycia / przepis na obkładanie tortów
masę delikatnie wyrobić rękoma i rozłożyć na blacie posypanym cukrem pudrem lub na podkładzie z maty silikonowej. rozwałkować masę na placek większy niż powierzchnia tortu (tak żeby pokrył również jego boki - zakład ok. 15 cm). następnie za pomocą wałka lub na macie przenieść masę na tort (w celu dobrego przyklejenia masę cukrową kładziemy na tort pokryty masą maślaną). obkładanie tortu masą zawsze zaczynaj od równego rozłożenia masy i dokładnego przyklejenia jej do powierzchni, a następnie stopniowo należy obklejać boki tortu od górnej krawędzi ku dołowi, tak żeby pod masą nie znalazło się powietrze. wyrównaj górę i boki za pomocą packi cukierniczej, po czym dociśnij dolny brzeg przy podstawie i odetnij pozostałą część masy. ozdoby do masy najlepiej przyklejać za pomocą kleju spożywczego lub niewielkiej ilości wody. masę można malować barwnikami w żelu, za pomocą aerografu oraz barwnikami pudrowymi. przy wykonywaniu ozdób delikatnych należy pomieszać rainbow paste z princess paste nadając jej tym samym większej elastyczności i trwałości kształtu.