Mieszanka do wyrobu cukru Isomalt - dla profesjonalistów i amatorów!
ISOMALT jest substancją słodzącą, pochodną sacharozy. Posiada wyższą stabilność termiczną i trudniej absorbuje wilgoć niż sacharoza, dzięki czemu wyroby z cukru zachowują przez dłuższy czas przejrzystość, połysk i trwałość. Produkt został stworzony w oparciu o potrzeby cukierników oraz fanów produkcji domowych słodkości!
Do czego używać substancji słodzącej Isomalt?
- Wyroby “odlewane” do foremek ( uprzednio podgrzewamy Isomalt do całkowitego rozpuszczenia)
- Wyroby “ciągnięte” i “dmuchane” ( Rozpuścić ISOMALT w 180°C. Następnie przerwać proces podgrzewania zanurzając naczynie z płynną substancją w zimnej wodzie. Dodać około 20-30g wody na 1 kg ISOMALTU w małych porcjach i wylać na silikonowe maty Silpat, na których rozpoczynamy proces formowania różnych wyrobów).
- Wyroby cukru “z bańkami” (Rozprowadzić ISOMALT na silikonowych matach Silpat i wstawić do pieca nagrzanego do 180°C na 5-10 minut. Następnie pozostawić do schłodzenia. Połamać kawałki wg uznania do dekoracji wyrobów cukierniczych.)
Oferta sklepu sugar-craft.pl to sprawdzone rozwiązania do wykorzystania w profesjonalnym cukiernictwie oraz domowym zaciszu kuchni. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu i zakupów!
SMAK
NEUTRALNY
SPOSÓB UŻYCIA / PRZYKŁADOWE PRZEPISY
- do produkcji wyrobów "odlewanych"
Podgrzewać ISOMALT do całkowitego rozpuszczenia (można również w kuchence mikrofalowej), a następnie wylać rozpuszczoną substancję do odpowiednich foremek.
- do produkcji wyrobów "ciągniętych" i "dmuchanych"
Rozpuścić ISOMALT w 180°C. Następnie przerwać proces podgrzewania zanurzając naczynie z płynną substancją w zimnej wodzie. Dodać około 20-30g wody na 1 kg ISOMALTU w małych porcjach i wylać na silikonowe maty Silpat, na których rozpoczynamy proces formowania różnych wyrobów. Możliwe jest utrzymanie plastyczności produktu przez dłuższy czas poprzez użycie specjalnych lamp.
- do wykonania cukru "z bańkami"
Rozprowadzić ISOMALT na silikonowych matach Silpat i wstawić do pieca nagrzanego do 180°C na 5-10 minut. Następnie pozostawić do schłodzenia. Połamać kawałki wg uznania do dekoracji wyrobów cukierniczych.