Masa cukrowa Rainbow, niebieska, 1 kg
Służy do obkładania tortów, a dzięki dużej elastyczności może też przydać się do formowania jadalnych ozdób i innych dekoracji. Można ją mieszać z masami o innych kolorach, uzyskuje się w ten sposób pełną gamę kolorów.
Obkładanie tortu
Masa jest plastyczna już po chwili ręcznego wyrabiania. W celu uniknięcia przyklejania się masy do powierzchni blatu warto posypać go wcześniej cukrem pudrem albo skorzystać z silikonowej podkładki.
Formowanie dekoracji
Elementy jadalnej dekoracji można formować ręcznie. Najprostszym sposobem ich późniejszego przyklejenia jest użycie wody. Przy większych elementach proponujemy jadalny klej. Masa po zastygnięciu jest niezwykle sztywna, dzięki czemu nie trzeba stosować dodatkowych wsporników w postaci wykałaczek.
masy cukrowe rainbow - gotowe masy cukrowe o bardzo intensywnych odcieniach. masy doskonale łączą się ze sobą dając szeroką gamę kolorów. dodatek białej masy do intensywnych kolorów nadaje masom pastelowych odcieni. masy dzięki swojej elastyczności i plastyczności idealnie nadają się do pokrywania tortów, a także wykonywania ozdób i dekoracji.
skład: cukier, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny (palmowy, kokosowy), skrobia kukurydziana, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol e422, woda, naturalny aromat waniliowy, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa e415, barwnik: e133 błękit brylantowy fcf
kolor: niebieski
sposób użycia / przepis na obkładanie tortów
masę delikatnie wyrobić rękoma i rozłożyć na blacie posypanym cukrem pudrem lub na podkładzie z maty silikonowej. rozwałkować masę na placek większy niż powierzchnia tortu (tak żeby pokrył również jego boki - zakład ok. 15 cm). następnie za pomocą wałka lub na macie przenieść masę na tort (w celu dobrego przyklejenia masę cukrową kładziemy na tort pokryty masą maślaną). obkładanie tortu masą zawsze zaczynaj od równego rozłożenia masy i dokładnego przyklejenia jej do powierzchni, a następnie stopniowo należy obklejać boki tortu od górnej krawędzi ku dołowi, tak żeby pod masą nie znalazło się powietrze. wyrównaj górę i boki za pomocą packi cukierniczej, po czym dociśnij dolny brzeg przy podstawie i odetnij pozostałą część masy. ozdoby do masy najlepiej przyklejać za pomocą kleju spożywczego lub niewielkiej ilości wody. masę można malować barwnikami w żelu, za pomocą aerografu oraz barwnikami pudrowymi. przy wykonywaniu ozdób delikatnych należy pomieszać rainbow paste z princess paste nadając jej tym samym większej elastyczności i trwałości kształtu.